Andrei Lupu (deputat REPER): Este necesară o reformă electorală radicală

dovadă e că la mai mult de o săptămână de la vot nu avem rezultatele finale. Suntem într-o eră profund digitalizată din care Autoritatea Electorală refuză să facă parte. Suplimentar, comportamentului autorităților, avem nu mai puțin de patru legi și zeci de hotărâri de guvern, ordine și decizii reglementează desfășurarea scrutinelor electorale. Este evidentă dezordinea și debandada care există la nivelul statului român, incapabil să gestioneze cel mai important proces care stă la baza unei democrații funcționale, spune un deputat REPER.

„Solicităm încă din 2021 înființarea unei comisii electorale pentru că știam că astfel de situații sunt iminente. Neconcordanțele dintre legile electorale, absurditatea și caracterul abuziv al unor prevederi stau la baza haosului alegerilor. Acestea sunt evidente la fiecare rând de alegeri. Alături de colegii mei din partidul REPER, reiterăm solicitarea de înființare a unei comisii parlamentare speciale care să corecteze neajunsurile din legislație. Solicităm, de asemenea, dezbaterea și adoptarea propunerii de Cod electoral pe care am inițiat-o în 2022 și care este ținută la sertar de către majoritatea parlamentară, de teama că vor pierde monopolul scenei politice în urma adoptării unora dintre prevederi, precum alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin. Este inacceptabil, lipsit de reprezentativitate și nedemocratic faptul că unii candidați ajung primari cu puțin peste 20% din voturi.

Prin acest proiect, care unifică legislația electorală, am mai propus și: scăderea numărului total de parlamentari, însoțită de creșterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice din partea statului român, creșterea accesului la candidaturi, inclusiv prin scăderea numărului de semnături necesare, creșterea pedepselor contravenționale pentru încălcarea legislației electorale, simplificarea votului pentru cetățenii care locuiesc în afara granițelor țării și introducerea votului prin corespondență pentru toate tipurile de vot la nivel național, asigurarea unui procent de minimum 40% din reprezentanții ambelor sexe pe locurile eligibile pentru alegerile pe listă și creșterea accesibilității la vot pentru peste 500.000 de persoane cu diferite dizabilități.

Nu mai putem continua cu un cadru legal neadaptat, care servește doar partidelor mari și interesului acestora de a-și menține poziția dominantă folosindu-se de sumele exorbitante primite de la bugetul de stat, deci din taxele și impozitele pe care noi le plătim. Este, de asemenea, momentul să respectăm voința cetățenilor de a reduce numărul total de parlamentari”, a declarat Andrei Lupu, deputat REPER.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare