Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marţi, la sediul MApN, cu adjunctul şefului Misiunii Diplomatice a SUA la Bucureşti, Michael Dickerson.
În cadrul întâlnirii, au fost abordate mai multe elemente de interes referitoare la mediul actual de securitate, fiind pus un accent deosebit pe evoluţiile din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Cu acest prilej, ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii pe dimensiunea de apărare, apreciind, în context, angajamentul constant al SUA pentru întărirea securităţii în regiunea Mării Negre.
„Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, pe dimensiunea de apărare, este important pentru ambele state, asigurând o colaborare solidă în faţa ameninţărilor de securitate pe plan regional, şi nu numai. De asemenea, prezenţa militarilor americani pe teritoriul României consolidează angajamentul comun în menţinerea stabilităţii regionale”, a subliniat ministrul Angel Tîlvăr.
Cei doi oficiali au punctat importanţa continuării demersurilor în comun, în vederea finalizării proiectelor majore de înzestrare, inclusiv privind schimbul de expertiză şi tehnologie, în scopul modernizării Armatei României, creşterii nivelului de interoperabilitate şi întăririi capacităţii de răspuns la provocările de securitate din regiunea Mării Negre.
În contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, a fost subliniată importanţa continuării acordării asistenţei de securitate.
Totodată, a fost reiterată susţinerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe traseul european. „În ceea ce priveşte colaborarea în domeniul apărării, doresc să subliniez nivelul excelent de dialog şi interacţiune cu Republica Moldova, precum şi disponibilitatea de a răspunde solicitărilor de sprijin”, a spus ministrul român al apărării.
În finalul întâlnirii, ministrul Tîlvăr a subliniat faptul că 2024 este un an aniversar, în care sărbătorim 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum şi împlinirea a 75 de ani de la semnarea Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Intensificarea dialogului la nivel politic şi continuarea coordonării consistente pe palierul apărării reprezintă avantaje strategice ale Alianţei în combaterea provocărilor regionale şi globale.