Dacă preşedintele rus Vladimir Putin îşi atinge obiectivul de a răsturna guvernul de la Kiev, crizele umanitară şi în domeniul drepturilor omului în Ucraina „doar se vor înrăutăţi”, a avertizat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, citat de AFP, Reuters şi EFE, scrie Agerpres.
„Dacă preşedintele Putin îşi atinge obiectivul declarat de a răsturna guvernul democratic ales în Ucraina, crizele umanitară şi în domeniul drepturilor omului nu vor face decât să se înrăutăţească”, a declarat şeful diplomaţiei americane într-o alocuţiune video rostită în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.
În acest sens, el a dat drept exemplu Crimeea, unde a spus că ocupaţia rusă este responsabilă de „execuţii extrajudiciare, dispariţii, tortură şi persecuţia minorităţilor religioase şi etnice”, potrivit EFE.
„Crimele” ruseşti în Ucraina „se înmulţesc de la o oră la alta”, cu lovituri asupra unor spitale, şcoli şi imobile de locuit, a spus Blinken.
„Rusia bombardează şcoli, spitale şi zone rezidenţiale, distruge infrastructura esenţială care permite milioanelor de ucraineni să aibă acces la apă potabilă, gaze ca să nu moară de frig, şi la electricitate. S-a tras şi în autobuze cu civili, maşini şi ambulanţe. Rusia face asta în fiecare zi în toată Ucraina”, a denunţat secretarul de stat american, citat de EFE.
El a indicat că o dezbatere urgentă a acestui for asupra Ucrainei este prevăzută pentru joi, când urmează să fie aprobată o rezoluţie depusă de Kiev şi aliaţii săi privind iniţierea unei anchete internaţionale cu privire la încălcări, „pas important pentru asigurarea documentării şi tragerii la răspundere”, potrivit Reuters.
„Trebuie să transmitem un mesaj ferm şi unit că preşedintele (Vladimir) Putin trebuie să oprească necondiţionat aceasta”, a spus el.
În acelaşi timp, Blinken a sugerat excluderea Moscovei din Consiliul ONU pentru drepturile omului după invazia rusă în Ucraina.
„Este rezonabil să ne întrebăm dacă unui stat membru al ONU, care încearcă să cucerească un alt stat membru al ONU, în timp ce comite încălcări oribile ale drepturilor omului şi provoacă suferinţe umanitare enorme, ar trebui să i se permită să rămână în acest Consiliu”, a întrebat el în alocuţiunea rostită în faţa Consiliului.
Totodată, secretarul de stat a reamintit că represiunea are loc şi pe teritoriul Rusiei, unde mii de persoane au fost reţinute pentru simplul fapt de a demonstra paşnic împotriva invaziei în Ucraina, între care jurnalişti care reflectau aceste evenimente.
Blinken a cerut, de asemenea, respingerea argumentului Rusiei, care anterior, în cadrul aceluiaşi forum, a încercat să justifice incursiunea sa în Ucraina, subliniind că intenţia sa este de a proteja comunitatea rusofonă despre care susţine că este atacată şi umilită, potrivit EFE.
sursa: AGERPRES