În perioada 7-10 mai a.c., Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională organizează, alături de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Summitul pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema Securitatea cibernetică în aviația civilă.
Conform unui comunicat de presă al președintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Dorel-Gheorghe CĂPRAR, organizatoarea, alături de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, a Summit-ului pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema Securitatea cibernetică în aviația civilă, acest eveniment reunește peste 300 de reprezentanți ai celor mai importante entități din domeniul aviației civile globale pentru a dezbate modalități de creştere a capacităţii de reacţie şi a rezilienţei în faţa unor incidente cibernetice.
Președintele Comisiei pentru apărare și-a exprimat convingerea că Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) este în postura de a reuni numeroasele iniţiative globale în materie de securitate cibernetică în domeniul aviaţiei şi de a aduce coerenţă, conducere strategică şi standardizare.
”De asemenea, consider că acest eveniment organizat în România, țara celor trei pionieri ai aviației Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă – ingineri şi inventatori, poate fi o piatră de hotar pentru asigurarea unei abordări integrate a securității și siguranței în aviația civilă.” a mai punctat președintele Comisiei pentru apărare, deputatul PSD Căprar.
Deputatul Dorel Căprar a apreciat că prezența la Summit a doamnei doctor Fang Liu, Secretar General al OACI, este o bună oportunitate pentru a sublinia importanța reprezentării adecvate a specialiștilor români în cadrul organizației, în acord cu tradiția țării noastre în domeniul aviației civile, dar mai ales cu înalta calificare a experților români, aspecte subliniate și de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în întrevederea de la Palatul Victoria.
”M-am referit în alocuţiunea mea, în calitate de parteneri ai Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile şi ai Autorităţii Aeronautice Civile Române în organizarea primului Summit privind securitatea cibernetică în aviaţia civilă, la faptul că văd acest eveniment ca o piatră de hotar în efortul nostru de a asigura, printr-o abordare holistică, securitatea şi siguranţa în aviaţia civilă, iar Bucureştiul ca pe un teren fertil pentru dezbaterile pe această temă. Ceea ce este sigur în acest moment este faptul că dezvoltarea normelor privind securitatea cibernetică reprezintă un proces îndelungat, iar progresele înregistrate în anumite domenii trebuie să genereze progrese în altele. România, a făcut paşi importanţi în adecvarea legislaţiei naţionale la imperativele europene şi internaţionale.
Din perspectivă normativă, la nivel naţional, au fost elaborate strategii guvernamentale, dar şi acte legislative cu caracter obligatoriu, care definesc politica în domeniul securităţii cibernetice.
Doresc succes în continuare lucrărilor acestui Summit, care transcede provocările legislative și instituționale generate de specificul spațiului cibernetic, creând oportunități de cooperare între statele și entitățile responsabile.” a conchis președintele Comisiei pentru apărare, Dorel Căprar.