ANUNŢ DE LA PARLAMENT: Vaccinarea OBLIGATORIE, la un pas să devină lege; părinţii ar putea primi amenzi

Deputaţii din Comisia de sănătate au decis luni că vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, plenul Camerei Deputaţilor fiind decisiv în acest sens. Proiectul legii vaccinării a trecut de Senat, dar deputaţii au decis că vaccinarea copiilor va fi obligatorie, cu excepţia acelora care au intoleranţă la acesta sau sunt alergici.

„Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe. (…) Sancţiunile în principiu au rămas aceleaşi, pornind de la avertisment într-o primă fază, ulterior fiind prevăzute amenzi de la 500 la 1000 de lei.

Cea mai mare amendă este, din câte ştiu eu, de până la 10.000 de lei. Părinţii care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea”, a declarat la Parlament Florin Buciu, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

El a arătat că, în cazul apariţiei unor probleme, Ministerul Sănătăţii sau producătorii vor fi responsabili de acestea.

„Am încercat prin modificările rezultate în urma discuţiilor de astăzi din comisie să introducem nişte mecanisme protective pentru părinţi, astfel încât, în cazurile în care, de exemplu, apar probleme legate de efecte secundare sau de acest tip, Ministerul Sănătăţii să fie cel care să plătească contravaloarea acestor probleme care apar. Pe de altă parte, producătorii vor fi responsabili de eventualele accidente care apar”, a precizat Buicu.

Deputatul PSD a adăugat că vaccinarea obligatorie este pentru copii, “în schimb există anumite situaţii în care şi vaccinarea adultului poate fi obligatorie”. „Vorbim de angajaţi din anumite instituţii a căror activitate poate avea impact în sănătatea publică”, a precizat el.

„Sunt şapte vaccinuri prevăzute în lege”, a adăugat el.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare