Ministrul Natalia Intotero a prezidat luni prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora – în calitate de gazdă a reuniunii, Natalia Intotero și-a întâmpinat participanții îmbrăcată în costum tradițional românesc.
- Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici şi creşterea gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă au fost temele de pe agenda reuniunii informale la nivel ministerial organizate astăzi, 18 martie a.c., de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului şi prezidat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, au participat delegaţii din Lituania, Germania, Italia, Croaţia, Letonia, Polonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Belgia, Ungaria, Irlanda, Spania, Cehia şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe – ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi secretarul de stat Victor Micula. În calitate de gazdă a reuniunii, Natalia Intotero a fost îmbrăcată în portul naţional.
Invitaţii au felicitat România pentru că, pe durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Uniunii, a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european si şi-au exprimat speranţa că subiectul va fi continuat şi de următoarele Preşedinţii. De asemenea, a fost reliefată relaţia unică şi indispensabilă dintre diaspora, Uniunea Europeană şi ţările de origine.
Dezbaterile au vizat modalităţile prin care ţările europene au reuşit să stabilească relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora precum şi iniţiativele de susţinere a dezvoltării lingvistice şi culturale a acesteia şi au prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creşterii gradul de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă. Totodată au fost prezentate şi dezbătute diversele strategii naţionale privind diaspora, în statele în care există o asemenea strategie.
Ministrul Natalia Elena Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european privind diaspora din UE, precum şi necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană. Potrivit ministrului, este pentru prima dată când o ţară care deţine preşedinţie Consiliului UE aduce pe agenda europeană discuţii despre diaspora.
„Este un moment de însemnătate majoră pentru România să putem găzdui primul eveniment la nivel ministerial dedicat diasporei. Dat fiind numărul semnificativ de români stabiliţi dincolo de graniţele ţării, dar şi numărul mare de cetăţeni ai altor state membre care lucrează, studiază, trăiesc în alte ţări decât cele de origine, avem responsabilitatea să activăm mecanismele europene necesare dezvoltării şi promovării politicilor care să conducă la integrarea membrilor comunităţii aparţinând diasporei, precum şi cele dedicate sprijinirii procesului de reîntoarcere în ţările de origine”, a declarat Natalia Intotero.
Ministrul a pledat pentru mentinerea identităţii naţionale, pentru intensificarea schimburilor culturale între ţările UE, precum şi pentru implicarea diasporei – importantă pentru dezvoltarea economică a ţărilor de provenienţă, dar şi a ţărilor unde reprezentanţii acesteia au ales să trăiască.
„Să încercăm să implicăm mai mult diaspora ţărilor în promovarea şi susţinerea valorilor europene. Am observat un interes din partea marii majorităţi a statelor membre UE pentru a dezvolta politici, programe prin intermediul cărora să încerce întoarcerea acasă pentru cei care îşi doresc. (…) Este foarte importantă promovarea valorilor în lume. (…) Dorinţa noastră este să ne facem cunoscuţi pretutindeni în lume, să ne facem si mai cunoscuţi la noi acasă, pentru că aceasta este adevărata Românie de pretutindeni”, a subliniat ministrul în discursul susţinut la reuniune.