Apelul UNESCO către Rusia, în contextul războiului din Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a cerut joi Rusiei „să înceteze imediat” atacurile din Ucraina asupra şcolilor, universităţilor, lăcaşurilor de cult, memoriale ale Holocaustului şi infrastructurilor de comunicaţie, relatează EFE, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, UNESCO a anunţat o reuniune extraordinară a Consiliului Executiv în data de 15 martie pentru a evalua consecinţele invaziei ruse.

Dar, în primul rând, a deplâns „victimele civile” ale conflictului, printre care a subliniat că există „studenţi, profesori, artişti, oameni de ştiinţă şi jurnalişti”, dar şi femei şi copii obligaţi să întreprindă un exod „disproporţionat”.

Directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, a denunţat „o escaladă a violenţei total inacceptabilă care provoacă victime civile, între care copii”.

UNESCO nu a anunţat nicio sancţiune în mod deosebit împotriva Rusiei, care este membră, dar a anticipat că la sesiunea Consiliului Executiv „vor fi examinate repercusiunile şi consecinţele situaţiei actuale din Ucraina sub toate aspectele mandatului UNESCO”.

Azoulay a condamnat „vehement” bombardamentele asupra centrelor de educaţie şi a enumerat şapte, printre care Universitatea Naţională Karazin din Harkov. A enumerat de asemenea atacurile asupra şapte oraşe care fac parte din patrimoniul UNESCO, precum Harkov (estul Ucrainei), Liov (vest) capitala Kiev şi Odesa (sud).

Organizaţia a deplâns totodată ravagiile produse de bombardamente asupra Harkov, considerat un oraş al muzicii de UNESCO, precum şi asupra centrului oraşului Cernigău, care aspira să fie declarat parte a Patrimoniului Mondial.

UNESCO s-a referit, de asemenea, la daunele produse de armata rusă Muzeului Ivankiv de lângă Kiev, unde erau expuse lucrări ale pictoriţei Maria Prymachenko – reprezentantă de seamă a artei naive – şi unde peste 20 de tablouri ale artistei au fost distruse de un incendiu.

Audrey Azoulay a condamnat şi atacul asupra Memorialului Holocaustului Babi Yar din Kiev, unde a avut loc „unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor din al Doilea Război Mondial”.

UNESCO a deplâns totodată bombardarea turnurilor televiziunii din Kiev, exprimându-şi „îngrijorarea” faţă de atacurile asupra jurnaliştilor.

Invazia rusă a obligat Ucraina să-şi închidă centrele de educaţie, ceea ce a afectat 6 milioane de elevi cu vârste între 3 şi 17 ani şi 1,5 milioane de studenţi. „Repercusiunile ar putea fi considerabile, inclusiv pentru ţările vecine”, a avertizat responsabila UNESCO.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare