Aproape 45.000 de studenţi din toată lumea au aplicat online la Programul anual de burse oferite de statul român.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE), împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), au lansat la finalul anului 2021 prima platformă digitală de aplicare la Programul Anual de Burse oferite de statul român cetăţenilor din ţări non-UE, prin intermediul MAE, informează un comunicat remis presei.
Apelul pentru burse a fost deschis în perioada 20 decembrie 2021 – 15 martie 2022, având ca scop atragerea studenţilor din străinătate în programe de studii la toate cele trei cicluri licenţă, master şi doctorat în cadrul universităţilor acreditate din România.
‘Candidaţii puteau alege să aplice pentru toate domeniile de studiu, exceptând domeniile: medicină, medicină dentară şi farmacie. În scopul promovării limbii şi culturii române, beneficiarii burselor acordate de statul român pentru studiile de licenţă şi master vor studia doar în limba română. Excepţie vor face bursierii la doctorat, care puteau opta pentru studii în limba română sau într-o limbă străină stabilită de şcoala doctorală. Pentru candidaţii care nu cunosc limba română, se acordă un an pregătitor pentru studiul limbii române, anterior studiilor universitare propriu-zise, excepţie făcând bursierii doctoranzi care au optat pentru forma de învăţământ într-o limbă străină stabilită de şcoala doctorală’, afirmă UEFISCDI.
Potrivit sursei citate, au fost create în platformă 89.000 de conturi, dintre care aproape 45.000 de aplicaţii burse cu status ‘finalizat’. UEFISCDI afirmă că sunt candidaţi din 145 de ţări, iar peste 219.000 utilizatori care au accesat platforma.
Primele domenii de studiu pentru care s-a aplicat sunt: informatică, administrarea afacerilor, calculatoare şi tehnologia informaţiei, management, drept, relaţii internaţionale şi studii europene, biologie, economie, inginerie civilă şi instalaţii şi contabilitate.
Top zece ţări de provenienţă a candidaţilor cu status aplicaţii ‘finalizat’: Emiratul Islamic al Afganistanului, Republica Federală Nigeria, Republica Islamică Pakistan, Republica Indonezia, Republica Haiti, Republica Arabă Siriană, Republica Democratică Congo, Republica Populară Bangladesh, Republica Federală Democratică a Etiopiei şi Republica Guineea.
Potrivit metodologiei, rezultatele procesului de selecţie a burselor vor fi anunţate prin e-mail, la data de 15 iulie, fiecărui candidat care a aplicat pentru bursă. Bursele vor fi acordate pentru anul universitar 2022 – 2023.
Sursa: PRESSONLINE