Arafat nu mai vorbeşte de „relaxări” ci de „ajustări”; ideea unui val 5, luată foarte în serios

Raed Arafat spune că ridicarea unor restricții în prezent nu înseamnă „relaxări”, ci doar niște „ajustări” la situația epidemiologică din România, menite să aducă un echilibru inclusiv în plan economic, dar nu exclude niciun scenariu, inclusiv revenirea la școala online, după sărbători, când este „foarte probabil” să avem o creștere a cazurilor de COVID, scrie digi24.ro.

„Luăm ideea unui val 5 la modul foarte serios”, a spus șeful DSU, care a detaliat, joi seara, la Digi24, în ce condiții se va reveni la măsuri suplimentare.

„E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere… Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri. Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control”, a explicat Raed Arafat.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu exclude ca în cazul unei situații epidemiologice „urâte” copiii să stea acasă, șeful DSU a spus: „Noi nu putem exclude nimic în acest moment. Știu că se dorește ca (elevii) să meargă (la școală), mai ales că avem testele acum care se administrează, înseamnă că suntem în siguranță, dacă se aplică totul corect, copiii să meargă totuși la școală. Nu se dorește și înțeleg foarte bine de ce nu se dorește să rămână copiii acasă. Sistemul de educație este important. În același timp noi, nu putem să spunem aici că sută la sută o chestie este exclusă. E foarte greu să vii să spui, în astfel de situații: garantat că e exclus ceva. Așa că așteptăm, vedem, evaluăm și vedem ce măsuri vor putea fi luate”, a subliniat Arafat.

El a explicat că măsurile ca s-au luat în prezent, în sensul ridicării unor restricții, sunt doar niște „ajustări”, niște măsuri „de echilibrare” a gestionării sărbătorilor și niciodată aceste decizii nu vor mulțumi pe toată lumea.

„Mulţi se aşteptau la mai mult, nu am putut să dăm totul la nivelul aşteptărilor, adică totul deschis până la ora 24:00, până la ora 1:00, totul liber, fără nicio problemă, nu mai purtăm mască, nu mai facem nimic. Deci, măsurile luate nu sunt la nivelul aşteptărilor pentru relaxare a celor care vor să aibă totul maxim spre normalitate. În acelaşi timp, poate că unele persoane se aşteptau să menţinem totul cum e acum, de teamă că vom ajunge undeva să repetăm valul patru. Noi ce am făcut este că am echilibrat situaţia, cât de cât, cu partea economică în perioada sărbătorilor. Nici nu puteam să menţinem restricţiile pentru o durată foarte lungă, pentru că impactul economic devine foarte serios şi atunci aceste restricţii s-au ajustat, s-au echilibrat cu situaţia pandemică în care ne aflăm acuma, cu un trend descendent. Cam asta este situaţia”, a arătat Raed Arafat.

„Mesajul meu este să ne bucurăm de perioada aceasta cu toate precauțiile pe care noi le-am recomandat până acum: nu ești vaccinat, vaccinează-te – e o recomandare care nu e tardivă la acest moment – mască, evitare locuri aglomerate, evitare contact cu persoane necunoscute, cu persoane care sunt din mai multe case într-un loc aglomerat fără să știi dacă sunt testate sau vaccinate sau trecute prin boală”, a spus Raed Arafat.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare