Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fost citat, vineri, la Parchetul General, în dosarul legat de evenimentele petrecute pe 10 august în Piaţa Victoriei.
La ieşirea de la Parchet, Arafat a declarat că nu a avut informaţii privind existenţa vreunei tentative de lovitură de stat.
„Nu s-a discutat aşa ceva atunci (n.r. existenţa unei lovituri de stat)sau ce a fost atunci, nici vorbă şi nici chiar nu se ştia că va apărea situaţia care va apărea”.
Arafat a precizat că era la MAI de unde a decis suplimentarea treptată a echipajelor medicale:
„Centrul de comandă este pe componente şi da, este un centru integrat, depinde de situaţie. Deci, eu am fost în minister şi am fost în componentă pe situaţie de urgenţă, împreună cu inspectorul şef pentru situaţii de urgenţă Bucureşti şi cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. (…)
Iniţial au existat 17 echipaje (n.r. în Piaţa Victoriei), dintre care trei cu medici. După ce s-a escaladat situaţia şi a apărut situaţia care a apărut, au fost suplimentate până la 33 – 34 de echipaje. Inţial am avut trei medici pe maşini, restul personal paramedical, după completarea echipajelor şi suplimentarea lor am ajuns la 10 medici şi restul echipaje paramedicale”.
Secretarul de stat a dat explicaţii la parchet şi în privinţa pacientului care a murit la câteva zile de la protestul din Piaţa Victoriei.
” Noi am răspuns la nişte speculaţii care deja erau în spaţiul public. (…) Am dat care era motivul pentru care s-a prezentat la punctul de prim ajutor, ca să clarificăm o situaţie care s-a speculat. Oricum, îmi pare rău că ei au luat-o ca o divulgare a anumitor secrete, deci dacă eram cei care dădeau numele pacientului în spaţiul public şi dădeau date despre starea lui, normal că atunci era alt aspect. „, a explicat Raed Arafat care a precizat că totuşi nu despre această situaţie a discutat cu procurorii.
În această săptămână, la Parchetul General au mai fost audiaţi, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, secretarul de stat în MAI Gheorghe Nucu Marin, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, dar şi subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii.