Au fost prinși traficanții care au vândut droguri la Saga Festival: Ar fi vorba despre membrii clanului Zoicărenilor

Au fost prinși primii traficanți care au vândut droguri participanților la Saga Festival. E vorba despre membrii unei grupări infracționale care este specializată în traficul de heroină. Pentru weekendul trecut însă și-ar fi procurat și așa-numitele etnobotanice, droguri mai ieftine decât heroina, potrivit Știrile TVR. 

15 dintre membrii clanului Zoicărenilor, care ar acționa cu precădere în Sectorul 2 al Capitalei, au fost reținuți.

În paralel, ministrul de Interne vorbește despre analize legate de traficul de droguri și modul de prevenție și combatere. Discursuri au mai fost și după alte tragedii care au generat scandal în spațiu public, dar oamenii din sistemul MAI spun că, fără resurse importante, lupta cu traficanții de stupefiante este  extrem de grea.

 

Suspecții reținuți pentru trafic de heroină erau urmăriți de șase luni, susțin surse pentru Știrile TVR.  Membrii grupării s-ar fi pregătit din timp pentru festivalul Saga. S-au aprovizionat cu heroină și variante mai ieftine, precum etonobotanicele. Și au făcut planul de bătaie. Vânzarea s-a făcut pe străzile din jurul stadionului Arena Națională, ca să nu trezească suspiciuni.
La festival au intrat cu droguri doar clienții cunoscuți ai grupării. Zece dintre ei au fost și reținuți de polițiști. Abia după aceste rețineri, polițiștii antidrog din București au hotărât să intervină și să anihileze rețeaua de trafic de stupefiante. Prea târziu însă pentru tânărul care și-a pierdut viața după ce a folosit stupefiante și pentru cei care au ajuns în spital în stare gravă. Abia acum, Ministrul de Interne vrea ca poliția să intervină și descoperă că este vorba de un fenomen în creștere.
Lucian Bode, ministrul de Interne: „Am dispus o analiză asupra modului de acțiune în astfel de situații, pentru a identifica felul în care putem identifica soluțiimaieficiente pe două paliere – prevenire și combatere. În România, tendința e de trecere de la consum experimental la dependență. Educația este extrem de importantă în efortul de conștientizare a pericolelor ”.
Sociologii spun, însă, că că e nevoie de mai mult, pentru ca prevenirea consumului de droguri să fie eficientă: „Dacă ne uităm la noi, a venit Agenţia Naţională Antidrog, a împărţit nişte pliante şi au dat şi organizatorii mesaje pe Facebook că noi am spus oamenilor să nu consume şi am rezolvat cu asta. Întrebarea e ce facem ştiind clar că o să se ajungă la o situaţie de genul acesta şi aici nu s-a făcut nimic şi nu e singurul festival la care s-a întâmplat.”
Surse din Ministerul de Interne au declarat, pentru Știrile TVR, că, în actualele condiții, se pot face prea puține pentru combaterea traficului de droguri.
Prevenirea traficului de droguri necesită resurse importante și una dintre cele mai importanteeste cea umană. Tocmani aceasta lipsește Poliției ”, susțin surse judiciare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare