Coaliţia Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din 5 şi 6 decembrie. Peste 5000 de observatori au fost acreditaţi pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum. La alegerile locale din 27 septembrie 475 de persoane au fost observatori într-o secţie de vot sau mai multe, în echipe de câte doi observatori mobili.
Până pe 1 decembrie, observatorii independenţi se pot înscrie pe www.fiecarevot.ro pentru a monitoriza desfăşurarea votului atât în ţară, cât şi în diaspora. Înscrierea ca observator durează 5 minute şi se face exclusiv online.
„Observarea alegerilor vizează integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepţie imparţiali, să nu facă parte din partide politice şi să nu se implice în campania electorală. Toţi observatorii independenţi încep activitatea din ziua alegerilor la 06:00 dimineaţa, odată cu deschiderea secţiilor de votare şi o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor”, a precizat un comunicat al organizaţiei.
În zilele scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicaţie de monitorizare a alegerilor, care poate fi instalată pe orice smartphone, special realizată de Code for Romania şi va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online şi printr-un call-center special creat. Observarea nu este remunerată, ci se desfăşoară pe bază de voluntariat.
Expert Forum organizează un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile parlamentare din 5-6 noiembrie 2020. Prin intermediul acestuia, experţii electorali şi juriştii vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării şi vor oferi asistenţă pentru sesizarea neregulilor.
Cei interesaţi pot suna la
0800 080 200 (gratuit, pentru România)
+40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).
Serviciul va funcţiona pe 5 decembrie (7 – 21) şi 6 decembrie (06 -22). Mai multe detalii despre call center pe www.votcorect.ro.
Platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranţă sanitară, decizii ale birourilor electorale, regulile privind votul prin corespondenţă sau cele de sesizare a neregulilor sau problemelor legate de alegeri. De asemenea, conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli privind zilele votării sau în perioada de campanie electorală. Alegătorii vor primi asistenţă pentru a înainta sesizări, dacă este cazul sau vor fi îndrumaţi pentru a-şi putea exercita dreptul de vot în siguranţă. Sesizările vor fi incluse şi în rapoartele noastre de monitorizare, care vor fi transmite instituţiilor publice responsabile pentru organizarea alegerilor.