vineri, august 19, 2022

Aurescu îi îndeamnă pe românii din diaspora să folosească votul prin corespondenţă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis vineri un apel adresat cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate în contextul apropierii termenului până la care aceştia pot opta pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din acest an. Ministrul afacerilor externe reiterează recomandarea utilizării votului prin corespondenţă, ca modalitate simplă, eficientă şi sigură din punct de vedere sanitar de exercitare a dreptului constituţional de vot, a informat un comunicat al MAE.

„Stimaţi cetăţeni români din afara graniţelor ţării, Mai sunt doar 6 zile în care puteţi opta pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, prin înregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro. Votul prin corespondenţă este cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic. De aceea, vă recomand din nou să optaţi pentru votul prin corespondenţă şi să vă înscrieţi pe platforma www.votstrainatate.ro. Vă reamintesc faptul că la înscrierea pentru votul prin corespondenţă aveţi posibilitatea de a face dovada reşedinţei sau domiciliului în străinătate folosindu-vă de unele dintre cele mai uzuale documente, cum ar fi permisul de conducere în Spania, factura de utilităţi în Franţa, abonamentul de transport în Olanda. Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 – http://www.mae.ro/node/52162”, se arată în mesajul ministrului de externe.

El a amintit că Biroul Electoral Central a decis recent, ca urmare a demersurilor MAE, faptul că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din decembrie 2020 în baza acestuia.

“Aşa cum am făcut şi anul trecut la alegerile prezidenţiale, vă asigur că şi de această dată Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare toate eforturile care ne stau la îndemână, potrivit competenţelor noastre legale, în circumstanţele actuale, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să participe la acest proces electoral vor putea să o facă în condiţii de siguranţă. Vă îndemn să alegeţi votul prin corespondenţă, vă îndemn să optaţi pentru o modalitate simplă, eficientă şi care vă protejează sănătatea!”, a arătat Aurescu.

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner