Aurescu: România, onorată să susţină Declaraţia împotriva utilizării detenţiei arbitrare în relaţiile dintre state

Ţările trebuie să acţioneze de o manieră care să permită ca orice privare de libertate să fie examinată de instanţe independente, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la evenimentul de lansare a Declaraţiei împotriva utilizării detenţiei arbitrare în relaţiile dintre state.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe, conferinţa s-a desfăşurat în format videoconferinţă, fiind organizată de Canada.

‘Problematica respectării drepturilor omului trebuie să fie în centrul tuturor acţiunilor noastre, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Iniţiative precum Declaraţia împotriva utilizării detenţiei arbitrare în relaţiile dintre state reprezintă o oportunitate în plus de a confirma importanţa esenţială a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a angajamentelor noastre comune. România este onorată să susţină această Declaraţie şi să contribuie la crearea contextului politic şi diplomatic necesar pentru ca acest demers să devină un reper’, a declarat ministrul Aurescu. Declaraţia împotriva utilizării detenţiei arbitrare în relaţiile dintre state este un document politic iniţiat de Canada şi susţinut de peste 50 state, între care ţări membre UE, SUA, Marea Britanie, Norvegia.

Potrivit MAE, intervenţia ministrului Aurescu a reconfirmat ‘ataşamentul României pentru o ordine mondială bazată pe reguli şi pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale în mod constructiv şi predictibil’.

‘Şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că eliminarea detenţiei arbitrare este esenţială, iar statele trebuie să acţioneze de o manieră care să permită ca orice privare de libertate să fie examinată de instanţe independente, inclusiv din punct de vedere al responsabilităţii autorităţilor pentru asemenea acte’, a precizat MAE.

Conform MAE, declaraţia include, ca elemente principale: – reafirmarea faptului că arestările şi reţinerile arbitrare contravin dreptului şi instrumentelor internaţionale în materie de drepturi ale omului; – exprimarea îngrijorărilor profunde cu privire la utilizarea reţinerilor sau arestărilor arbitrare de către unele state pentru a constrânge guverne străine, cu încălcarea dreptului internaţional; – solicitarea abţinerii de către toate statele de la recurgerea la asemenea acte; – reafirmarea importanţei fundamentale a statului de drept, independenţei Justiţiei, respectului pentru drepturile omului şi pentru obligaţia de a furniza acces la asistenţă consulară, în conformitate cu dreptul internaţional.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare