Australia va interzice simbolurile naziste în spaţiul public

Simbolurile naziste vor fi interzise în spaţiul public în Australia, unde mici formaţiuni politice de extremă dreapta câştigă tot mai mult teren şi constituie o ameninţare de atacuri extremiste, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Un text în acest sens va fi înaintat Parlamentului australian săptămâna viitoare şi ar urma după toate probabilităţile să fie adoptat cu susţinerea partidelor din opoziţie.

Această lege va interzice afişarea şi vânzarea de însemne naziste precum svastica (Hakenkreuz, crucea încârligată) sau SS, a detaliat procurorul general Marc Dreyfus.

„Nu este loc în Australia pentru simboluri ce glorifică ororile Holocaustului”, a declarat Dreyfus. „Şi nu vom mai autoriza pe nimeni să profite de pe urma afişării şi vânzării de obiecte care îi celebrează pe nazişti şi ideologia lor malefică”, a adăugat el.

Consiliul australian pentru problemele evreilor a salutat această iniţiativă, apreciind că este binevenită „într-o epocă în care antisemitismul este în creştere în întreaga lume”.

În ultimii ani, numeroşi australieni au îngroşat rândurile grupărilor neonaziste care îşi sporesc eforturile pentru a recruta noi membri, potrivit serviciilor de informaţii australiene.

Conform agenţiei de securitate naţională a Australiei, persoanele asociate mişcării de extremă dreapta sunt deja implicate în 30% dintre dosarele de luptă antiteroristă din ţară.

„În ceea ce priveşte grupările neonaziste, ceea ce ne îngrijorează sunt oamenii care se lasă îndoctrinaţi de această ideologie şi care deplâng lipsa de acţiune”, explică directorul general al Organizaţiei Australiene de Securitate şi Informaţii (ASIO), Mike Burgess. Pentru că aceştia „trec la acţiune ei înşişi”, a continuat el.

Mărturie este şi atentatul de la Christchurch din 2019 din Noua Zeelandă, ţară vecină Australiei, în timpul căruia un adept de origine australiană al doctrinei privind supremaţia albilor a deschis focul în două moschei, ucigând 51 de persoane şi rănind alte 40.

Cele două cele mai populate state australiene, Noul Wales de Sud şi Victoria, au restrâns deja afişarea de simboluri naziste în spaţiul public.

Această nouă interdicţie, ce se va aplica de acum la scară naţională în Australia, nu va viza simbolurile naziste utilizate în scopuri artistice sau educative. De asemenea, ea nu se va aplica la svastica simbol religios folosit la scară largă în hinduism şi budism şi care, prin forma sa, poate aminti de simbolul nazist.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare