Autoritățile se pregătesc pentru un nou val Covid. Revin informările zilnice iar centrele de testare și tratament ambulatoriu se redeschid

După creșterea, din nou, a numărului de cazuri de Covid, Ministerul Sănătății prezintă, luni, raportul săptămânal privind evoluția epidemiologică. De marți, România revine la informările zilnice. De săptămâna aceasta, se redeschid și centrele de testare și tratament ambulatoriu, trasmite Europa FM.

 

Numărul cazurilor s-a dublat în ultima săptămână. Avem un nou val de infectări dar nu sunt la fel de multe cazuri grave ca în valurile precedente, spune medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Marinescu.

„Este un val al infectărilor fără să însemne presiune mare la nivelul spitalelor, fără să discutăm de presiune la nivelul internărilor. Nu vorbim de ocuparea paturilor la terapie intensivă, deci este o situație cu totul diferită, suntem într-o conviețuire cu virusul. Avem număr de infectări la un moment dat, putem să avem și creșteri, lucru care se întâmplă și acum și va fi și în august dar putem găsi și un echilibru prin prisma faptului că cei mai mulți dintre cei care se infectează vor avea forme ușoare, vor putea rezolva fără complicații.”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile din ultima perioadă indică o dublare a numărului de infecţii cauzate de SARS-CoV-2, el precizând că nu se înregistrează cazuri grave.

Rafila estimează că boala COVID-19 poate fi „chiar mai puţin decât o nouă gripă” , poate fi „o răceală obişnuită” el amintind, în acest context, că există deja patru tipuri de coronavirus care produc îmbolnăviri în mod obişnuit, mai ales în sezonul rece.

„Da. În mod evident, această creştere săptămânală, care practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri  avem deja 2 astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, din faţă de circa 1800 capacitate de a trata aceşti pacienţi.  Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima Tv.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare