Germania este sub o ameninţare crescândă a unui atac cibernetic, a declarat joi organismul guvernamental responsabil cu securitatea tehnologiei informaţiei în prezentarea raportului său pentru 2021, relatează DPA, citată de Agerpres.
Conform acelorași surse, situaţia actuală este descrisă ca „tensionată până la critică” de către Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei (BSI), cu sediul la Bonn, ridicând nivelul de alarmă de la „tensionat” anul trecut.
Nivelul de alarmă roşu a fost atins în anumite zone, a spus preşedintele BSI Arne Schoenbohm. Infractorii cibernetici sunt din ce în ce mai profesionişti în metodele lor, în timp ce societatea este tot mai mult conectată digital. Deficienţele grave în produsele IT sunt extinse, a spus el.
„Securităţii informaţiilor trebuie să i se acorde o semnificaţie mult mai mare şi să devină baza pentru toate proiectele de digitalizare”, se spune în raport.
Ministrul de interne în exerciţiu, Horst Seehofer, a refuzat să răspundă direct la întrebarea dacă BSI, aflat sub controlul Ministerului de Interne, ar trebui să devină un minister de sine stătător în noul guvern în contextul în care negocieri oficiale de coaliţie urmează să înceapă joi.
Potrivit lui Seehofer, securitatea generală nu poate fi separată de securitatea cibernetică.
Potrivit BSI, infractorii folosesc acum strategii de atac pe mai multe niveluri utilizate anterior doar în spionajul cibernetic.
O metodă pentru un hacker implicat în negocierea unei răscumpărări de la o victimă este să lanseze simultan un atac asupra unui nou sistem pe care victima obişnuieşte să-şi continue operaţiunile de afaceri.
O alta este ca hackerul să publice date furate pe o aşa-numită „pagină de scurgere” pentru a aplica o presiune crescută.
BSI a indicat un exemplu în care un cabinet de psihoterapie a fost piratat, cu pacienţi individuali supuşi la presiuni, nu doar proprietarii cabinetului.
Sursa: AGERPRES