Peste o mie de persoane au fost victime ale violenţei în familie, mai exact 1.374, în perioada 2009 – 2016, a declarat luni premierul Viorica Dăncilă, cu prilejul semnării la Palatul Victoria a contractului de finanţare a Proiectului „VENUS – împreună pentru o viaţă în siguranţă”.
„Violenţa în familie nu este tolerată, iar atunci când din păcate apare este important ca victimele să ştie că nu sunt singure şi pot fi sprijinite să revină la o viaţă normală. Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie. 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009-2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor. Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţei domestice sunt tot mai multe de la an la an. Combaterea violenţei în familie şi sprijinirea victimelor sunt imperative.
Am acţionat în acest sens atât în timpul activităţii mele ca europarlamentar, cât şi în mandatul de prim-ministru. Una dintre primele măsuri aprobate în calitate de şef al executivului a fost menită să reglementeze ordinul de protecţie provizoriu, care să permită poliţistului să intervină rapid în situaţii de pericol iminent. Am venit apoi cu reglementări mai clare pentru promovarea egalităţii de gen şi combaterea violenţei în familie şi proceduri coerente de intervenţie pentru specialişti, astfel încât să se obţină o protecţie reală a victimelor”, a detaliat premierul.
- Potrivit şefului executivului, Proiectul Venus ‘Împreună pentru o viaţă în siguranţă’ este estimat la 11 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman, cu ajutorul acestor fonduri urmând să fie realizate locuinţe sociale, organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă.
„Este esenţial acest sprijin, pentru că în foarte multe cazuri victimelor le este teamă să părăsească domiciliul, pentru că nu au un loc de muncă şi sunt dependente financiar de agresor. Acest program va fi dezvoltat la nivel naţional prin colaborare cu autorităţile locale. (…) Victimele violenţei trebuie să aibă curaj să ceară ajutor, să ştie că este dreptul lor la o viaţă normală. Este responsabilitatea noastră să le sprijinim şi vreau să ştie că am alături Guvernul şi că suntem împreună”, a mai spus Viorica Dăncilă.