RAPORT INGRIJORĂTOR PENTRU VIITORUL ENERGIEI PE BAZĂ DE CĂRBUNE / Până în 2020, energiile regenerabile vor fi mai ieftine decât combustibilii fosili

Conform previziunilor publicate de către Asociația Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA), costul producerii energiei electrice din surse regenerabile este estimat să atingă valori mai mici în întreaga lume.

„Revenirea la energia regenerabilă pentru generarea de energie electrică nu este doar o decizie conștientă de mediul înconjurător, ci este acum una inteligentă economică.În cea mai mare parte a lumii, energia regenerabilă este deja competitivă cu energia combustibililor fosili.”, a declarat Adnan Amin, secretar general IRENA, într-un nou raport al agenției lansat la summit-ul anual de la Abu Dhabi.

AVERTISMENT PENTRU ENERGIA PE BAZĂ DE CĂRBUNE

Concret, raportul face previziunea extraordinară că, până în 2020, toate formele de energie electrică regenerabilă vor fi în mod constant mai ieftine decât energia produsă prin arderea combustibililor fosili.

În prezent, energia combustibililor fosili costă în mod obișnuit între 0,05 și 0,17 USD pe kWh.
Prin comparație, luați în considerare costul mediu ponderat la nivel mondial al energiei electrice generate de diferite forme de energie regenerabilă în 2017, calculat de IRENA: hidrocentrale (0,05 USD / kWh), vânt onshore (0,06 dolari SUA / kWh), bioenergie și geotermie per kWh) și fotovoltaice solare (0,10 USD / kWh).
    Asta înseamnă că energia eoliană și energia solară în larg nu sunt încă competitive cu combustibilii fosili, dar acest lucru ar trebui să se modifice până în 2020, prognozează IRENA, costul căldurii solare scăzând la 0,06 USD / kWh și vântul offshore la 0,10 USD / kWh.

Cu toate acestea, după cum subliniază IRENA, costul nu este singurul considerent în adoptarea mai largă a energiei regenerabile.
Puterea fotovoltaicii solare și a vântului sunt intermitente.Așadar, chiar dacă costurile de producție vor scădea, vor fi necesare alte surse de energie, de obicei combustibili fosili sau nucleari, pentru a elimina lacunele, iar producătorii vor putea să perceapă mai mult.
Domnul Amin a mai spus că, „Guvernele din întreaga lume recunosc acest potențial și călătoresc cu agendele economice cu emisii scăzute de dioxid de carbon, susținute de sistemele energetice bazate pe surse regenerabile. Ne așteptăm ca tranziția să acumuleze un nou impuls, sprijinirea locurilor de muncă, creșterea economică, îmbunătățirea sănătății, rezistența națională și atenuarea climatului în întreaga lume în 2018 și după aceea „.
O altă opțiune este de a dezvolta un sistem de stocare a energiei pe scară largă, cum ar fi baterii uriașe, deși aceasta rămâne o propunere costisitoare.
Dacă lumea va continua să adopte surse de energie fără emisii de carbon, industria energiei regenerabile va trebui să depășească astfel de probleme prin investiții în cercetarea de bază, despre care experții susțin că nu se întâmplă la fel de mult ca și cum ar trebui.

ecopolitic.ro/sursa:IRENA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare