Avertizare ANM: Cod portocaliu şi galben de ploi, grindină şi vijelii; Urmează caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, avertizări de vreme rea în aproape toată ţara, cu un interval de valabilitate cuprins între 28 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 10:00. Fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în nord-estul, nordul, centrul și nord-vestul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Codul Portocaliu are ca interval de valabilitate: 28 iunie, ora 13:00 – 29 iunie, ora 02:00, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate. În nordul Moldovei și în zona Munților Apuseni, apoi și în Maramureș și în nordul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Codul Galben are ca interval de valabilitate: 29 iunie, ora 10:00 – 30 iunie, ora 10:00, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică temporar accentuate. În intervalul menționat, în zonele de deal și de munte, precum și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, notează ANM.

Tot duminică Institutul National de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi depăşiri ale Cotelor de atenţie, valabilă până la miezul nopţii pe râurile din judeţele Suceava şi Neamţ.

După furtuni, caniculă/

Vremea va fi în general instabilă, dar și călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în sudul Olteniei și izolat în Muntenia. Disconfortul termic va fi ridicat şi, mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi.

Luni, vremea va fi în general instabilă, dar și călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în sudul Olteniei și izolat în Muntenia. Disconfortul termic va fi ridicat şi, mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, însă vor fi și intervale cu înnorări accentuate, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), averse ce vor avea şi caracter torenţial și descărcări electrice, ziua local mai ales în zonele de deal și de munte, iar seara și noaptea pe arii relativ extinse în regiunile vestice, nordice, centrale, la munte și doar izolat în restul teritoriului. Pe suprafețe mici va cădea de grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 28 şi 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 24 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, spre 12 grade, potrivit romaniatv.net.

În Bucureşti vremea va fi luni  călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul valorii de 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi apropiat de pragul critic de 80 de unităţi.

Marţi, în sudul şi sud-estul țării vremea se va menține călduroasă, local caniculară după-amiaza, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) care va atinge sau va depăși ușor pragul ctitic de 80 de unități. În rest, valorile termice vor fi mai scăzute decât în ziua precedentă. În nordul, centrul, estul și sud-estul teritoriului, precum şi la munte, mai ales în cursul zilei, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, local averse, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel că, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi însemnate. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în Maramureș și nordul Moldovei şi 36 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime, în general, între 10 și 22 de grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral.

În Bucureşti vremea se va menţine călduroasă, caniculară după-amiaza când disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

Miercuri, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, local caniculară în regiunile sudice, iar disconfortul termic se va menține ridicat; indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi local în Câmpia Română şi în Lunca Dunării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a zilei și noaptea, când pe arii restrânse în zonele de munte și izolat în restul ţării, se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, pe litoral şi posibil de scurtă durată şi în rest, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 35 de grade, iar cele minime între 9 grade în depresiunile intramontane şi 23 de grade pe litoral.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare