Institutul Naţional de Hidrologie a emis o nouă Avertizare hidrologica Cod Roşu, valabilă de luni de la ora 18.00 până miercuri, la ora 12.00, fiind vizate râuri din zona din aproximnativ 7 județe ale țării.
Hidrologii au emis cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa ( – în amonte de acumularea Izvorul Muntelui şi afluenţii (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Prut (în amonte de acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani), dar și pentru râurile din bazinele hidrografice: Neamț (afluent al râului Moldova), județul Neamț, potrivit meteorologilor, citaţi de b1.ro.
Până la data de 25 iunie, ploile, pe alocuri cu caracter torențial și însoțite și de descărcări electrice, vor fi prezente pe tot teritoriul țării.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o avertizare Cod portocaliu valabilă din data de 22 iunie, ora 10.00 până pe 23 iunie, ora 10.00. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în Moldova și în zona montană a Olteniei și Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.
De asemenea, în interval de valabilitate 22 iunie, ora 10:00 – 23 iunie, ora 10:00, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.
Ulterior, din data de 23 iunie, ora 10.00 până pe 25 iunie, ora 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte.
În Maramureș temperaturile rămân mai scăzute față de această perioadă a anului, maximele fiind cuprinse între 21 și 25 de grade Celsius.
În Moldova cerul va fi temporar noros, local se vor înregistra averse sub formă de ploaie, însoțite de descărcări electrice. Maximele din termometre nu vor depăși intervalul 20 până la 26 de grade Celsius.
În Crișana cerul se anunță pațial noros, local se vor înregistra ploi, iar maximele din termometre, la începutul intervalului vor avea valori cuprinse între 22 și 26 de grade.
În Banat meteorologii anunță averse sub formă de ploaie și temperaturi maxime cu valori încadrate între 23 și 27 de grade Celsius.
În Transilvania temperaturile vor fi mai mici față de această perioadă. Mercurul din termometre nu va depăși valori cuprinse între 21 și 25 de grade Celsius.
În Oltenia cerul rămâne temporar noros, în majoritatea teritoriului fiind prezente aversele sub formă de ploaie și descărcări electrice. Aici maximele din termometre vor avea valori de la 22 la 27 de grade Celsius.
În Muntenia vremea rămâne în continuare caldă. Maximele din termometre vor fi cuprinse între 23 și 28 de grade Celsius, iar cerul va fi parțial însorit, local înregistrânsu-se însă averse sub formă de ploaie, de scurtă durată.
În Dobrogea cerul se anunță senin, izolat se vor înregistra înorări temporare, însozite de averse cu descărcări electrice. Maximele din teritoriu vor fi cuprinse între 23 și 27 de grade Celsius.
De la finele acestei săptămâni, prognoza meteo arată că scăpăm de ploi.