Avertizări privind Marea Barieră de Corali: ”probleme profunde” pe măsură ce amenințarea climatică se ridică

Un om de stiinta de rang înalt de la Autoritatea Nationala a Parcului Maritim din Marea Britanie a avertizat ca reciful, Marea Barieră de Corali, patrimoniu mondial UNESCO, are „probleme grave”, pe masura ce schimbarile climatice si alte amenintari cresc, impiedicand capacitatea coralilor de a se reface natural.

Dr. David Wachenfeld, a declarat că albirea coralului de masă fără precedent a dus la un procent de 29% din coralii de apă de mică adâncime care au murit în vara anului 2015- 2016 și încă 20% în vara trecută.

Potrivit presei din Fairfax, din fericire, „nu există o prezicere a substanțelor de înălbire în masă în acest moment” pentru această vară.

corali albireAlbirea coralilor are loc atunci când temperaturile ridicate ale apelor oceanului provoaca expulzarea de catre acestia a algelor colorate microscopice numite zooxanthellae, care trăiesc în simbioza cu coralii. Structura calcaroasa a coralilor, care nu poate produce suficienta hrana, este dependenta in totalitate de aceste alge care, prin fotosinteza, transforma elementele chimice in substante nutritive, pentru ele si pentru gazdele lor. In foarte multe cazuri, ele furnizeaza si carbonul pe baza caruia coralii isi construiesc scheletul din carbonat de calciu. La randul lor, coralii ofera algelor zooxantellae protectie si un mediu bogat in nutrienti, excelent pentru cresterea lor.

Totuși, februarie, de obicei cea mai gravă lună pentru stresul de căldură pe corali, „va fi o lună ușor nervoasă” pentru oamenii de știință, a spus dr. Wachenfeld.
Rata de moarte aproximativă de 50% pentru corali exclude daunele provocate de Cyclone Debbie în luna martie a anului trecut, care a intrat în capătul nordic al secțiunii sudice a Marelui Barieră de Corali, o zonă în mare măsură cruțată de evenimentele de înălbire.