Avocata Crenguța Leaua, despre acțiunea guvernului Cioloș, de introducere în UNESCO a Roșiei Montană: Punct de acuză împotriva statului român care s-a fundamentat pe această problematică

Duminică seara, la Realitatea PLUS, la emisiunea Culisele Statului Paralel, avocata Crenguța Leaua, care a obținut victoria în dosarul Roșia Montană (Gabriel Resources), alături de Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), întrebată de Anca Alexandrescu cât de tare a încurcat sau a îngreunat acțiunea inițiată de România (de guvernul Cioloș), de introducere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană, aceasta a spus că ”investitorul a avut un punct de acuza împotriva statului român care s-a fundamentat pe această problematică(UNESCO)”.

Redăm dialogul dintre Anca Alexandrescu și avocata Crenguța Leaua:

Anca Alexandrescu: Ati atras atentia in permanenta ca acea procedura de punere pe ordinea de zi la UNESCO pentru introducerea in patrimoniul UNESCO a sitului Rosia Montana inainte de momentul rezolvarii conflictului de la ICSID poate pune in pericol aceasta procedura.

Cat de tare v-a incurcat sau v-a ingreunat actiunea aceasta procedura initiata de Romania?

Avocata Crenguța Leaua: Va pot spune doar ceea ce este informatie publica in acest moment cu privire la acest aspect, respectiv nu va pot spune exact abordarea Tribunalului Arbitral pe aceasta problema.

Investitorul a avut un punct de acuza impotriva statului roman care s-a fundamentat pe aceasta problematica si a fost unul dintre aspectele pe care le-a reprosat incercand sa isi demonstreze pozitia potrivit careia, in opinia sa, statul roman nu ar fi respectat tratatul de protectie reciproca a investitiilor prin declansarea acestei proceduri.

Reamintim că demersurile de includere a Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO au fost iniţiate încă din 2016, de către fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, documentele oficiale fiind trimise la 4 ianuarie 2017, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloş.

Într-o adresă trimisă ministrului de-atunci al Finanţelor, Anca Dragu, avocaţii României la Curtea de Arbitraj ICSID – „Lalive” şi ”Leaua şi Asociaţii” – arată că „nu este exclus ca reclamanţii (Gabriel Resources – n. red.) să depună o cerere provizorie dacă România decide să continue listarea UNESCO”.

„Reclamanţii ar putea susţine că există o ameninţare iminentă cu privire la drepturile lor, care ar necesita urgent un ordin de menţinere al statu quo-ului şi pentru a preveni agravarea diferendului. Ar fi foarte dificil pentru România de a apăra o astfel de cerere. (…)  În plus, aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepţia Tribunalului asupra comportamentului României şi capacitatea de a se apăra împotriva pretenţiilor reclamanţilor.

  • Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roşiei Montană în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensaţii substanţiale către reclamanţi”, se arată în documentul oficial trimis ministrului Finanţelor.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare