Avocatul Poporului recomandă o modificare legislativă care să permită, în cadrul urmăririi penale, audierea online a medicilor cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) implicaţi în combaterea COVID-19, potrivit Agerpres.
„Considerăm că obligarea medicilor implicaţi în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de Poliţie, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecinţe asupra sănătăţii şi chiar vieţii pacienţilor. Înţelegând greutăţile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părţilor şi online în cadrul urmăririi penale, precum şi o reconsiderare a distribuirii poliţiştilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicaţi în combaterea pandemiei COVID”, a transmis, miercuri, Avocatului Poporului, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Anterior, Avocatul Poporului solicitase Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să analizeze posibilitatea ca, având în vedere situaţia generată de pandemia COVID-19 şi calitatea persoanelor a căror audiere se urmăreşte, să aibă în vedere şi alte modalităţi de investigaţie a medicilor cu specializarea ATI, în cazul urmăririi penale, cum ar fi audierea lor la sediile instituţiilor spitaliceşti sau online.
DGPMB a comunicat că audierea prin videoconferinţă în cursul urmăririi penale a altor persoane, în afara celor private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, nu este posibilă, fiind exclusă de reglementările Legii 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit Poliţiei Capitalei, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă.