Este război total între Azerbaidjan și Armenia, cu lovituri multiple în mai multe puncte strategice lansate de forțele azere în noaptea de luni spre marți, 13 septembrie, scrie gandul.info.
Autoritățile de la Erevan spun că se vor adresa Federației Ruse pentru a aplica tratatul de asistență reciprocă. Primul-ministru Nikol Pashinyan a dialogat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia părțile au convenit asupra pașilor ce trebuie urmați. Din câte relatează presa internațională, Armenia i-a solicitat lui Putin intervenția trupelor ruse pentru apărarea teritoriului!
Nu este pentru prima dată când conflictul mocnit dintre cele două state escaladează, însă de această dată Azerbaidjanul se pare că a scos artileria grea. Ministerul Apărării al Armeniei susține că azerii folosesc drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru.
Atacurile au început la scurt timp după miezul noții, fiind vizate mai multe puncte strategice de pe teritoriul Armeniei. Ținta azerilor se pare că granița de est și orașele și satele situate în provinciile Syunik, Gegharkunik și Vayots Dzor. Deocamdată, nu se cunoaște numărul victimelor, dar luptele marți dimineață cu „intensitate neîncetată”, armata azeră reușind „acțiuni de avansare pozițională” în teritoriul armean.
Kristine Grigoryan, Avocatul poporului din Armenia, a transmis pe rețelele de socializare că azerii țintesc infrastructura civilă, inclusiv casele rezidențiale. S-au primit apeluri conform cărora la Goris, Kapan, Vardenis și Jermuk au loc bombardamente puternice, iar populația civilă este în mare pericol.
Coordonatorul Consiliului de Securitate din Goris, Artur Hojabaghyan, le-a confirmat jurnaliștilor că zgomotele care se aud sunt lovituri de rachetă ce vizează Gorisul. Locuitorii din zonă au fost sfătuiți să se refugieze în adăposturi.
Pe de altă parte, tabăra azeră confirmă că a declanșat o operațiune militară de amploare, dar anunță că doar astfel a putut răspunde la „provocările” și „sabotajul pe scară largă” din partea armeană. Concret, azerii acuză că forțele armate armene au plantat mine în districtele Kelbajar și Lachin, care au fost cedate Azerbaidjanului la sfârșitul Războiului de la Artsakh din 2020.