Banca Națională a României, radiografia economiei lovită de pandemie

Banca Națională a României transmite că cel mai mare risc sistemic pentru stabilitatea financiară din România în perioada următoare este creșterea incertitudinii la nivel global și reducerea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente, precum România, potrivit unui raportul bilunar.

Dezechilibrele macroeconomice interne, inclusiv din perspectiva structurii și a costului de finanțare a deficitului bugetar sunt un alt risc major.

Potrivit BNR, creșterea economică este așteptată să înregistreze o scădere semnificativă în acest an, iar deficitul bugetar va deveni nesustenabil pe fondul creșterilor constante de pensii, salarii și cheltuieli bugetare din ultimii ani.

BNR arată că politicile fiscale expansive din perioada creșterii economice din ultimii ani a dus la vulnerabilizarea indicatorilor macroeconomici, ceea ce face și mai dificilă gestionarea situației în plină pandemiei.

”Aceste politici prociclice au diminuat capacitatea statului de a interveni în contextul unor evoluții nefavorabile ale activității economice, cum este cea generată de pandemia COVID-19, având în vedere nivelul ridicat al deficitului bugetar înainte de izbucnirea pandemiei. În plus, colectarea deficitară a veniturilor bugetare și ponderea ridicată a cheltuielilor rigide în veniturile fiscale reprezintă vulnerabilități structurale ce vor îngreuna procesul de consolidare fiscală. Acest fapt necesită o utilizare eficientă a resurselor, astfel încât revenirea din criza actuală să se realizeze cât mai rapid”, potrivit raportului BNR.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare