Premierul Ludovic Orban susţine iniţiativa conform cpreia numărul parlamentarilor care reprezintă Diaspora să fie de 14-15, a anunţat la finalul unei întâlniri cu acesta liderul USR, Dan Barna.
„Am vorbit şi despre un subiect care este foarte important pentru USR – avem de un an de zile depusă în Parlament legea privind corecta reprezentare a diasporei. Şi premierul Orban a promis că va susţine această iniţiativă de a creşte numărul de senatori şi de deputaţi ai diasporei în Parlamentul României”, a precizat Barna.
El a adăugat că diaspora a dat „un mesaj foarte clar” la prezidenţiale: că le pasă de România.
„10% din voturi au venit din diaspora, or lucrul acesta trebuie să se reflecte într-un răspuns al Parlamentului României prin recunoaşterea acestui rol şi ajungerea la o cotă pe undeva în zona 14 – 15 parlamentari care ar fi echilibrată, cinstită şi morală”, a adăugat preşedintele USR.
Un alt subiect s-a referit la proiectul de buget pe anul vitor, la care USR va depune amendamente.
Vom discuta despre proiectul de buget în perioada următoare, acum nu putem decât să constatăm, vorbim şi despre rectificare, cât de mult a distrus guvernarea PSD bugetele României, ce înseamnă o guvernare iresponsabilă care nu se gândeşte la ziua de mâine sau la luna care urmează. (…)Colegii mei din USR chiar lucrează pe aceste cifre şi pe aceste proiecţii, vom avea propuneri pe care noi le considerăm necesare şi importante şi am convenit şi în această discuţie cu premierul Orban să colaborăm cât mai strâns la realizarea bugetului”, a explicat Dan Barna.
Dupa adoptarea bugetului, va fi reluat subiectul alegerilor anticipate, liderul USR apreciind că prioritară este adoptarea bugetului.
„Dacă timp de un an de zile PSD să-şi revină, riscăm să ajungem din nou în secvenţa în care avem un PSD care trece bine de 30 % şi poate să conteze în orice secvenţă ulterioară de guvernare la alegerile generale. Şi atunci de aceea sunt atât de importante şi vom încerca în săptămânile următoare să mergem către anticipate discutând cu fiecare parlamentar în parte. Dar pana la urmă este o decizie care aparţine formaţiunilor politice din Parlamentul României”, a argumentat Barna care a pledat pentru un acord politic între toate forţele „non PSD” din Parlament.
El l-a mai informat pe premierul Orban că nu i-a dat un vot în alb în ceea priveşte criteriile de integritate: „I-am spus premierului Orban că, în momentul în care vor fi numiri care nu respectă criteriile de integritate, USR va reacţiona în Parlament, iar Alianţa USR PLUS în spaţiul public, instantaneu, pentru că votul nostru de la învestitură nu trebuie privit ca un vot în alb sau ca un vot de susţinere necondiţionată”.