Băsescu: Nu e bine că s-a făcut declasificarea, arată nivelul de cunoaștere al structurilor românești

Declasificarea documentelor prezentate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu este neapărat un lucru pozitiv deoarece arată vulnerabilitățile structurilor informative ale statului, crede fostul președinte Traian Băsescu.

CSAT a declasificat miercuri documente în care serviciile noastre secrete arată o operațiune de amploare prin care a fost influențat votul românilor. Declasificarea de documente prezentate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării este o acțiune care s-a desfășurat în premieră în România, după 1989.

Dacă vreți să fiu foarte sincer, nu știu dacă este bine că s-a făcut declasificarea pentru că chiar din aceste documente care, vă asigur că, reprezintă tot ce s-a pus pe masa CSAT-ului, din aceste documente si interesați văd care este aproximativ metoda de combatere, dar văd care este și nivelul de cunoaștere al structurilor românești, care trebuie să recunoaștem nu-i grozav, mai ales că sunt destule formulări de genul ”se pare că” și se creează doar confuzie pentru că nu știu niște documente care se spună în mod precis ce s-a întâmplat, ci sunt documente care presupun ce s-a întâmplat, a declarat fostul președinte Traian Băsescu la TVR INFO.

Trebuie să ne întrebăm de ce am ajuns aici, de ce am ajuns ca instituțiile statului să nu lucreze coordonat? Eu mă uit din materialele care s-au desecretizat, nu este posibil ca cineva să nu adune informațiile din toate aceste documente, să le pună într-un singur raport, să dea o interpretare, pentru că este clar: sunt frânturi de informații de la diverse instituții. Ele trebuiau comasate, corect interpretate și puse la un loc într-un raport unic. Nu se întâmplă lucrul asta pentru că, evident, documente au fost produse pe genunchi, în mare viteză., a spus Traian Băsescu.

La întrebarea referitoare la cine trebuie să le pună să le pună cap la cap adresată de jurnalista TVR, Marinela Mititelu, fostul președinte a răspuns: ”secretariatul CSAT-ului”

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA emis după desecretizarea documentelor din cadrul CSAT este ”extrem de abrupt”, Departamentul de Stat al SUA transmite că menține relațiile cu România, dacă continuăm drumul de consolidarea relației cu vestul, a mai precizat fostul președinte.

Într-un comunicat transmis de Departamentul de Stat, Statele Unite spun că „au urmărit îndeaproape” scrutinele din România, adăugând că „este decizia poporului român pe cine alege” și că ”SUA nu va interfera în acest proces”.

În același timp, se spune în document, SUA este preocupată ca integritatea procesului electoral să fie respectată, după ce CSAT a dezvăluit felul în care ”actori statali” au interferat în votul românilor. „Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.”

 

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare