Baza de date cu bolnavii și vaccinații Covid din România va ajunge la Big Pharma

Platforma Corona Forms, în care au fost înregistrați românii infectați și vaccinați Covid, se va permanentiza și se va extinde, prin includerea tuturor persoanelor infectate cu virusuri respiratorii și nu numai. Datele medicale ale foștilor pacienți vor ajunge la Big Farma, pentru cercetare medicală, susține Ministerul Sănătății. Mai mult, aceste date vor putea fi trimise și către alte companii, în funcție de solicitări, scrie national.ro.

Corona Forms, baza de date creată în pandemie pentru a-i monitoriza pe românii depistați pozitiv la Covid și pe cei vaccinați împotriva SARS-Cov-2, va fi păstrată pe termen nelimitat, a anunțat Ministerul Sănătății. Și, deoarece cazurile de Covid aproape nu mai există, ministerul a decis să schimbe denumirea platformei, în SEGIS Forms, și să includă în ea toate datele personale și medicale ale românilor infectați cu orice tip de virus respirator sau cu orice boală transmisibilă.

”Având în vedere faptul că, în prezent, numărul cazurilor de Covid- 19 este scăzut, iar prin aplicația Corona Forms numărul cazurilor monitorizate a devenit din ce în ce mai mic, utilizarea acesteia poate fi extinsă și pentru monitorizarea evoluției infecțiilor și cu alți agenți patogeni care pot determina alerte de sănătate publică. Sezonul gripal actual continuă să evolueze în paralel cu pandemia de Covid-19, existând riscul existenței unui număr mare de  infecții respiratorii acute cu un grad mai mare de severitate, astfel încât este necesară o abordare integrată a celor două etiologii în cadrul supravegherii epidemiologice a infecțiilor respiratorii acute”, arată Ministerul Sănătății, într-un proiect de Ordonanță de Urgență. Potrivit acestuia, în perioada de vârf a evoluției infecțiilor respiratorii acute din acest sezon, în săptămâna 16.01.2023 – 22.01.2023, au fost raportate 103.210 cazuri de infecții respiratorii, cu 21,5% mai mult ca în perioada pre pandemică, 4.553 cazuri de gripă clinică la nivel național și 70 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).
În sistemul electronic de gestionare a informațiilor din sănătate SEGIS Forms, dezvoltat și implementat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, vor fi colectate și prelucrate date statistice, date cu caracter personal, date cu caracter medical și date privind stocurile de medicamente și dispozitive medicale, precum și trasabilitatea acestora, se precizează în proiectul de act normativ. Colectarea datelor se poate efectua în interesul legitim al persoanelor în scopul asigurării  asistenței medicale, cu consimțământul persoanei.
Totodată, datele personale și medicale ale pacienților vor fi înregistrate în SEGIS Forms dacă se consideră că este necesar din motive de interes public în domeniul sănătății publice, cu respectarea strictă a măsurilor adecvate și specifice privind drepturile de acces la acestea în vederea protejării drepturilor și libertăților persoanei vizate, în special a secretului profesional,  sau în scopuri legate de medicina preventivă sau a muncii, de evaluarea capacității de muncă a angajatului, de stabilirea unui diagnostic medical, de furnizarea de asistență medicală sau socială sau a unui tratament medical sau de gestionarea sistemelor și serviciilor de sănătate sau de asistență socială.
Colectarea datelor se va face și în scopuri de cercetare științifică, istorică și statistică sau în scopul limitării răspândirii bolilor transmisibile. Dacă persoana care urmează a fi înregistrată în sistemul SEGIS Forms se află în imposibilitate fizică de a-și da consimțământul prelucrării datelor cu caracter personal, iar interesul vital al persoanei este în pericol, prelucrarea datelor în SEGIS Forms se poate efectua fără consimțământul persoanei, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.
În înțelesul art.17, alin.(3), lit. c) și d) din Regulamentul (UE) 2016/679, datele cu caracter personal sau medical, pe perioada stocării acestora, nu vor fi șterse la cererea persoanelor vizate, din motive de interes public în domeniul sănătății publice, potrivit proiectului de act normativ. ”În cazul în care operatorul intenționează să prelucreze ulterior datele cu caracter personal într-un alt scop decât cel pentru care acestea au fost colectate, operatorul în cauză este obligat să furnizeze persoanei vizate, înainte de prelucrare, informații privind scopul secundar respectiv și orice alte informații suplimentare relevante pentru persoana vizată. Ministerul Sănătății va comunica fiecărei persoane vizate incidentele de securitate în urma cărora i-au fost divulgate datele cu caracter personal, orice rectificare sau ștergere a datelor cu caracter personal sau restricționare a prelucrării efectuate, precum și destinatarii cărora au fost divulgate datele cu caracter personal, dacă persoana vizată solicită acest lucru”, se mai arată în proiectul Ministerului Sănătății.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare