Unirea Bucovinei cu România reprezintă pas decisiv spre Marea Unire, a subliniat deputatul PSD Beatrice Tudor, secretar al Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.
„Dintre toate momentele care împreună înseamnă Marea Unirea de la 1918, unul este extrem de apropiat sufletului meu. Este vorba despre unirea Bucovinei cu România, pas hotărâtor decis într-o zi de 28 noiembrie, acum 100 de ani. Mă gândesc la cât de complicat era contextul politic la vremea respectivă și cât de mult curaj și abilitate au avut făuritorii acestei uniri. Mă gândesc de asemenea că societatea românească este încă sub influența istoriei predate înainte de 1989”, a arătat Beatrice Tudor, într-o postare e Facebook.
Potrivit deputatei, nu se cunosc sau se tratează cu indiferență lucruri esențiale asupra cărora regimul comunist a preferat să păstreze tăcerea.
„Unirea cu Bucovina, ca și unirea cu Basarabia au fost momente la fel de importante ca și unirea cu Transilvania. Numai că, în timp ce aceasta din urmă a rămas parte a României, Basarabia și nordul Bucovinei au fost ocupate de sovietici. Nu prea vorbim despre asta și cred că facem o nedreptate nu doar istoriei, ci mai ales românilor de acolo. Ziua de 28 noiembrie este așadar una în care mă gândesc în special la românii pe care istoria i-a lăsat în afara granițelor României. Gândul meu se îndreaptă către ei, iar acțiunile mele, în calitate de deputat în Parlamentul României, vor fi mereu deschise către comunitățile de români care trăiesc astăzi pe teritoriul Ucrainei.
Închei cu aceste cuvinte care au făurit istorie acum 100 de ani:
”Noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Ţării şi fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranităţii naţionale, hotărâm: unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României”. Așa mi-aș fi dorit să fie!”, a conchis Beatrice Tudor.