BEC a transmis AEP şi birourilor electorale un „ghid de conduită” faţă de…persoanele transgender la alegerile din 9 iunie; Claudiu Târziu (AUR) reacţionează vehement

„Demers contestat. Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, dar şi Autorităţii Electorale Permanente un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender la alegerile din 9 iunie”, scrie cotidianul.ro.

„Demersul BEC vine în urma solicitării Asociaţiei Accept şi adresei Avocatului Poporului.

”Prezentul îndrumar a fost elaborat de către Asociaţia Accept şi este destinat tuturor persoanelor şi entităţilor implicate în procesul electoral, astfel încât operatorii de calculator, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale, precum şi toate celelalte persoane implicate în acest proces să fie corect informate asupra modului în care să interacţioneze cu persoanele transgender în momentul în care acestea se prezintă la secţia de votare”, se arată în documentul Asociaţiei Accept.

Potrivit sursei citate, în multe cazuri, în ceea ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferenţe şi în ceea ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic.

”Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituţional, garantat tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, Asociaţia Accept reaminteşte persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţa privată şi fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii şi degradante, contrare demnităţii umane. Astfel, vă rugăm să trataţi cu tact aspectele ce ţin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viaţă privată, pentru a evita situaţiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor infracţiuni motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, transmite Asociaţia Accept.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei anunţă că vor monitoriza, la alegeri, modul în care sunt respectate aceste drepturi fundamentale ale persoanelor transgender în procesul electoral.

Senatorul Claudiu Târziu, candidat AUR la alegerile europarlamentare, a criticat, marţi, regulile de bună conduită pe care un ONG le-a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu privire la persoanele transgender.

„Asistăm la ceva ce nu credeam că este posibil, un ONG transmite reguli de bună conduită AEP cu privire la persoanele transgender, adică la aceia care fie se cred de un alt sex decât cel natural, cu care s-au născut, fie şi-au făcut operaţie de schimbare de sex (…) Iată că astăzi noi suntem obligaţi să ţinem cont de cineva care se declară a fi altceva decât este în realitate şi să-l tratăm nu doar cu respectul cuvenit, ci să modificăm legislaţie, să modificăm maniera de raportare la acea persoană, să umblăm în hârtiile privind drepturile de vot, este ceva de noaptea minţii. Toate lucrurile acestea nu fac decât să ne reconfirme temerile pe care ni le-am exprimat cu ani în urmă, când am fost printre organizatorii referendumului pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat născut bărbat şi o femeie născută femeie”, a susţinut Târziu, la o conferinţă de presă.

Târziu a adăugat că AUR susţine iniţiativa unui grup civic privind organizarea unui nou referendum pentru definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

„Există o iniţiativă în derulare, se strâng semnături pentru această iniţiativă. Susţinem această iniţiativă, suntem alături de grupul civic care şi-a propus-o, sperăm din toată inima să ajungă la vot o lege care să declanşeze referendumul şi suntem convinşi că de data aceasta referendumul va avea un rezultat bun, favorabil”, a concluzionat Târziu, conform cotidianul.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare