Judeţul Bihor poate pune, în prezent, la dispoziţia refugiaţilor ucraineni circa 1.600 de locuri de cazare, din care 1.200 în sistem privat şi 400 în spaţii publice, circa o mie de ucraineni fiind găzduiţi zilnic în tranzitul lor către ţări occidentale, a declarat vineri prefectul Dumitru Ţiplea, într-o conferinţă de presă alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
‘În Bihor, am luat decizia să grupăm toate aceste eforturi sub coordonarea Instituţiei Prefectului, prin centrul de comandă, toate celelalte autorităţi venind în sprijinul acestei organizări astfel încât gestionarea acestor probleme să se facă coordonat şi în mod unitar’, a declarat Ilie Bolojan.
Gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni în judeţul Bihor se face în mod integrat şi coordonat de către Instituţia Prefectului Bihor, prin Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare al Intervenţiei (CJCCI).
Prefectul Dumitru Ţiplea a rezumat toate activităţile pentru gestionarea refugiaţilor, începând cu inventarierea tuturor adăposturilor civile din judeţ, în număr de 99, în zona publică, a căror capacitate va fi extinsă prin solicitări către autorităţile locale.
În 26 februarie, a fost constituit Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare Intervenţie, care dispune de patru numere de telefon (două fixe, două mobile), unde asigură permanenţă ISU Crişana, IPJ Bihor, Poliţia de Frontieră, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi DAS Oradea.
În aceeaşi zi, toate primăriile au fost solicitate să centralizeze oferta de donaţii, transport, cazare către centru, de unde, în funcţie de nevoi, acest centru distribuie disponibilitatea populaţiei din judeţ, inclusiv asistenţă medicală.
În prezent, potrivit prefectului, sunt disponibile 1.200 de locuri de cazare în sistemul privat şi 400 în spaţii publice, în caz de forţă majoră, putându-se, practic, dubla capacitatea de cazare.
Peste noapte, rămân în medie circa o mie de ucraineni, judeţul Bihor fiind un judeţ de tranzit pentru ei. De obicei, rămân o noapte, maxim două nopţi, după care se organizează şi pleacă înspre Vest.
Din 1 martie, a fost activat Planul Alb, privind asistenţa spitalicească, oferind 44 de paturi pentru răniţii din Ucraina. Până acum nu a fost înregistrat niciun asemenea caz.
Din 3 martie, Prefectura centralizează zilnic toate cheltuielile UAT-urilor pentru refugiaţi, situaţii transmise centralizat la minister, în baza a două acte normative care reglementează costurile de cazare pe care statul român urmează să le suporte.
Potrivit prefectului, ISU Crişana, încă de la începutul crizei, a detaşat 13 ofiţeri şi subofiţeri la Sighet şi la Siret, în pentru a sprijini activitatea cu refugiaţii, IPJ Bihor activează non-stop pentru fluidizarea traficului spre şi la frontieră, organizează filtre pe traseele refugiaţilor, fac verificări, acţiuni de informare continuă pentru prevenirea victimizării refugiaţilor (eventuale înşelăciuni etc) şi verifică toate spaţiile de cazare pentru a oferi siguranţă.
De asemenea, ITPF Oradea a suplimentat efectivele de personal pentru controlul operativ la frontieră. Din 27 februarie, prin punctele de trecere a frontierei din Bihor şi Arad, au plecat 123.000 de ucraineni, cei mai mulţi, peste 80.000, prin Borş 1 şi Borş 2.
‘Consider că este foarte bun parteneriatul între instituţiile statului şi societatea civilă şi esenţial pentru coordonarea acţiunilor de solidaritate cu Ucraina’, a conchis prefectul Dumitru Ţiplea.
Sursa: PRESSONLINE