Bihor: Podul Intelectualilor din Oradea se închide trei luni pentru lucrări de reabilitare

Podul Intelectualilor din Oradea, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară, se închide traficului pietonal pentru trei luni, a informat miercuri, într-un comunicat, municipalitatea.

Această pasarelă va fi reabilitată din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda şi parapetul acesteia.

Proiectul presupune intervenţii pe mai multe categorii de lucrări. Astfel, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin.

Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente (prin şlefuire, polizare şi vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oţel), iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit.

Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz şi elemente decorative din oţel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt. Stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm.

Totodată, se va recondiţiona şi va fi protejat anticoroziv parapetul metalic. Se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED.

Realizarea investiţiei, de circa 4 milioane de lei, are ca obiectiv modernizarea reţelei de infrastructură pietonală, la standarde europene, astfel încât circulaţia pietonilor să se desfăşoare în condiţii maxime de siguranţă şi confort.

Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat în zona centrală a oraşului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crişului Repede, cât şi frumoasa arhitectură a mai multor clădiri de patrimoniu. Denumirea de Podul Intelectualilor a primit-o la începutul anilor 1990, când intelectualii acelor vremuri treceau zilnic podul peste Criş pentru a ajunge la redacţiile bihorene cunoscute din acea vreme.

În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit ‘Podul Paralelor’. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat.

Pasarela hobanată are o lungime de totală de 85,85 metri şi două deschideri de 63,75 metri şi 22,10 metri. Lăţimea pasarelei pietonale este de 3,75 metri, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis şi două lise de parapet. Suprafaţa totală ocupată de pod cu amenajările conexe (rampe de acces, scări de acces) este de aproximativ 700 de metri. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare