Bihor: Prima ediţie a Festivalului internaţional de muzică uşoară ‘Enjoy Music’ de la Băile Felix

Peste 100 de copii şi tineri din ţară, între 4 şi 19 ani, vor concura, sâmbătă, în prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară ‘Enjoy Music’ de la Băile Felix, ce are loc în perioada 3 – 5 septembrie.

Concurenţii vor fi apreciaţi de un juriu de specialişti, cu renume naţional şi internaţional alcătuit din Francesco Morettini (Italia), Paula Seling, Ovidiu Anton, Luminiţa Anghel, Monica Anghel, Nico, Aurelian Temişan, Zorica Ninkovic (Serbia) şi Alexandru Ilie, preşedinte fiind Jurij Ricotti (Italia).

Evenimentul este organizat de Asociaţia Enjoy Music din Oradea, reprezentată de preşedintele Ovidiu Lazăr şi preotul Paul Popa, vicepreşedinte, în parteneriat cu Primăria comunei Sânmartin şi Liceul Tehnologic ‘Felix’.

‘Am ales atât de mulţi juraţi pentru că ne dorim să fie un festival de referinţă şi care să ofere un feed-back real concurenţilor. Ceea ce facem noi diferit faţă de alte festivaluri este că vom trimite fiecărui concurent toate observaţiile juriului. De multe ori, noi, ca profesori, participăm la un concurs şi suntem curioşi, la fel ca şi elevii sau părinţii, care sunt motivele pentru care au luat sau nu premiu. De câte ori am solicitat observaţiile juriului, ni s-a promis, dar nu le-am primit niciodată’, a spus Ovidiu Lazăr vineri, în conferinţă de presă.

Potrivit primarului Cristian Laza din Sânmartin, festivalul-concurs se va desfăşura în cele trei zile în aer liber, în piaţeta nou amenajată de lângă Ştrandul Apollo, din staţiunea Băile Felix, fiind o inaugurare a acestui spaţiu public, în contextul lucrărilor mari de amenajare a staţiunii. Piaţeta va oferi posibilitatea pentru amplasarea a cel puţin 300 de scaune, accesul publicului fiind gratuit. El a adăugat că administraţia locală doreşte ca acest festival de muzică uşoară să devină o tradiţie, urmărind atât susţinerea şi promovarea tinerelor talente, cât şi promovarea staţiunii balneare Băile Felix şi a atracţiilor turistice din zonă.

În deschiderea oficială a festivalului, vineri seară, de la ora 19,30, vor cânta: Paula Seling, Luminiţa Anghel, Nico, Aurelian Temişan, Ovidiu Anton, Ovidiu Lazar, Corul şi soliştii Enjoy Music: Natalia Bendre, Rebeca Moje, Cristina Felappi, Georgiana Caba şi Alesia Vasile; Cristina Pantea – solistă a Liceului Tehnologic Felix şi solişti ai Grupului Vivere – Cezara Găvruţa, Maya Siladi şi Ina Rus.

Inaugurarea festivalului va avea loc în prezenţa episcopului greco-catolic Virgil Bercea şi a ambasadorului României în Italia, George Bologan.

Concursul propriu-zis va avea loc sâmbătă, între orele 12,30 – 19,30. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Enjoy Music, Ovidiu Lazăr, la solişti concurează 72 de copii şi tineri, pe şapte categorii de vârstă, de la 4 la 19 ani, plus secţiunea grupuri, fiind înscrise 9 grupuri cu doi, patru sau opt membri. În total, vor fi 82 de momente artistice, cu peste 100 de concurenţi. Ei au trecut printr-o preselecţie riguroasă, aleşi din peste 240 de solicitanţi, pe baza unei înregistrări live, fiind excluse cele editate în studio.

Iar duminică, de la ora 12,00, va avea loc Gala de premiere, unde vor cânta câştigătorii premiilor 1 şi a celor 3 trofee, alături de artiştii amintiţi.

‘Ne bucurăm că primarul local a îmbrăţişat această idee şi susţine tinerii artişti. Eu chiar mă bucur că sunt prezentatoarea acestei prime ediţii, din lungul şir ce va urma, pentru că eu îi doresc acestui festival o viaţă foarte lungă’, a afirmat actriţa Monica Davidescu, de la Teatrul Naţional Bucureşti, în conferinţa de presă organizată vineri.

Numărul mare al juraţilor, zece, este, potrivit compozitorului şi cântăreţului de muzică rock Ovidiu Anton, ‘cea mai sigură cale spre adevăr’. În opinia sa, acest festival ar putea deveni în această zonă a ţării, prin organizatorii implicaţi, un punct de reper în muzica românească, rampă de lansare pentru tinerii cântăreţi valoroşi.

‘Trebuie să susţinem tinerii şi să le spunem adevărul. Poate cinci la sută din tinerii pe care îi ascultăm vor fi vocile de mâine. Să fim sinceri. Copiii nu trebuie minţiţi. Trebuie notaţi ca atare şi direcţionaţi către ce fac ei mai bine, nu către ce îşi doresc neapărat părinţii’, a spus Ovidiu Anton.

Fiecare solist va prezenta câte o piesă, poate fi ori compoziţie proprie, dar şi cover-uri din repertoriul internaţional sau românesc. Criteriile de departajare sunt tehnica vocală, intonaţia, dicţia, expresivitatea, prezenţa scenică, stilul interpretativ, personalitate, originalitate şi foarte important, piesa aleasă să fie în concordanţă cu vârsta elevului.

‘Acesta este un amănunt pe care, din păcate, foarte mulţi îl omit, fie că sunt părinţi sau profesorii de canto ai copiilor şi îi dau copilului orice piesă pe care vrea el, dar nu i se potriveşte, ori îi impun o melodie care, iarăşi, nu i se potriveşte. De multe ori se întâmplă acest lucru şi asta îl depunctează. Am tot spus din 1992 de când am avut prima jurizare, e o vorbă pe care îmi place să o repet, dar pe care mulţi nu o înţeleg: mai bine cântă ‘Fotoliul din odaie’ sau ‘Drumurile noastre’, dar să simt că ţi-a plăcut să cânţi şi că mi-ai transmis bucuria ta, decât să te apuci de ‘I Will Always Love You’ şi să nu o duci cu bine la capăt’, a spus Aurelian Temişan.

Dirijorul Alexandru Ilie, dirijor permanent al Operei Comice pentru Copii din Capitală şi al Teatrului de Operetă şi Musical ‘Ion Dacian’, a subliniat importanţa accesului la scenă şi la public oferit copiilor şi tinerilor, valoarea juriului, alcătuit din artişti consacraţi, precum şi ultimul criteriu de jurizare, piesă aleasă pentru vârsta interpretului.

La final se vor acorda Premiul I, II, III şi menţiune pentru fiecare din cele şapte categorii, la fel pentru cele opt grupuri şi trei trofee: Trofeul Junior, Trofeul Teenager şi Marele Trofeu al festivalului, adică o sesiune de compoziţie la studioul DeMoga Music Bucureşti. Premiul I va fi de 1.500 de lei, II – 1.000 de lei, III – 600 lei, menţiune – 200 lei. Câştigătorul unui trofeu va primi 2.500 de lei.

Primăria Sânmartin va asigura premiile în bani în valoare totală de 30.000 de lei, precum şi organizarea evenimentului, costurile ridicându-se la aproximativ 100.000 de lei. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare