Bihor: Primăria Oradea va regenera cartierul Nufărul 1, afirmă primarul

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a prezentat miercuri un amplu proiect pentru modernizarea cartierului Nufărul 1, întins pe 39 de hectare, şi anume, fostul sat Seleuş, integrat istoric în oraş, pentru care s-a realizat un master plan de regenerare urbană, aprobat de consilierii locali.

‘Va fi unul dintre cele mai ample proiecte de regenerare urbană pe care cel puţin Primăria Oradea le-a avut până acum şi cred că acesta va fi un etalon pentru ceea ce înseamnă regenerarea urbană viitoare în municipiul nostru’, a declarat Florin Birta în conferinţa de presă premergătoare şedinţei de consiliu local.

Acesta a afirmat că Nufărul 1 este zona în care s-a investit cel mai puţin în ultimii 10 – 12 ani, aşteptându-se realizarea proiectului geotermal, care a fost tergiversat în implementare.

Proiectul Nufărul geotermal se află într-o fază avansată şi se va finaliza în primăvara anului 2024, ceea ce va permite să se poată efectua lucrări de asfaltări, spaţii verzi, fără să se mai facă săpături.

‘De aceea, în paralel, s-a lucrat la acest master plan al cartierului Nufărul 1 de regenerare urbană. Început în primăvara lui 2022, PUZ-ul pentru acest cartier este un proiect foarte studiat, din toate punctele de vedere, la care s-a lucrat foarte mult, cum nu cred că s-a mai făcut un proiect de regenerare urbană, poate în ţară, dar în Oradea nu s-a mai făcut,’ a precizat primarul.

Planul urbanistic se referă la spaţiile verzi (peste 14.000 mp), circulaţia auto (cu o parcare subterană de 1.000 de locuri), pietonală, piste de biciclete, iluminat public, depozitări pentru deşeuri selectate etc. În acest cvartal sunt 284 de corpuri de clădire, 30 de clădiri edilitare, 10 clădiri pentru educaţie, cult, 27 de locuinţe unifamiliale şi 219 clădiri locuinţe colective.

Numărul locuinţelor este, potrivit datelor recentului recensământ, de 5.657, pentru care sunt prevăzute tot atâtea locuri de parcare, acoperind deficitul de circa 4.000 de locuri de parcare din prezent.

Edilul a estimat că în primăvara anului viitor primăria va depune acest proiect prin Programul Operaţional Regional, Axa de regenerare urbană, unde municipiul Oradea are alocată o finanţare de 11 milioane de euro.

După aprobarea acestui master plan, se vor finaliza până în primăvară studiile de fezabilitate, la care se lucrează în prezent, urmând depunerea proiectului pentru finanţare, pentru ca licitaţia pentru lucrări să aibă loc în vara anului 2024.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare