Cel mai vechi pendul de tip Foucault din România se găseşte în pavilionul B al Universităţii din Oradea, fiind considerat un simbol al Facultăţii de Matematică – Fizică.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, Florin Budea, pendulul Foucault a fost instalat, în anul 1964, la iniţiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de atunci al Facultăţii de Matematică – Fizică. Dispozitivul, realizat la Uzina Înfrăţirea din Oradea, are o masă de 60 de kilograme şi este suspendat de la o înălţime de 14 metri.
Pendulul orădean este accesibil studenţilor şi publicului, fiind amplasat chiar în centrul holului principal al corpului B din campusul universităţii, clădire ce a adăpostit multă vreme Facultatea de Matematică-Fizică a universităţii.
Ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, profesorul universitar Coriolan Rus a declarat că realizarea acestui pendul este un moment important în istoria fizicii universale, deoarece este un instrument ce dovedeşte că pământul se roteşte.
‘În corpul B al Universităţii din Oradea exista acel spaţiu generos şi m-am gândit că poate fi folosit pentru a instala acolo un astfel de pendul. Sigur, fiecare generaţie de studenţi a avut parte şi de o lecţie de fizică aplicată, desfăşurată la faţa locului’, a precizat autorul acestei instalaţii ştiinţifice.
Teodor Jurcuţ, şi el profesor universitar pensionar, consideră că pendulul este ‘un simbol’ al Facultăţii de Matematică – Fizică a Universităţii din Oradea.
În România mai există doar patru asemenea dispozitive. Primul, după cel de la Oradea, a fost realizat abia în anul 2002 la Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi şi este menţinut în stare de oscilaţie permanentă cu ajutorul unui sistem automat de acţionare.
Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental, realizat de fizicianul francez Leon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Pe podeaua deasupra căreia oscilează pendulul este presărat un strat fin de nisip, pe care vârful pendulului desenează o rozetă. La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotaţie completă, după 48 de ore. Prima demonstraţie cu acest dispozitiv a avut loc în februarie 1851, la Observatorul astronomic din Paris.
‘Pendulul lui Foucault’ este şi titlul unui cunoscut roman al scriitorului italian Umberto Eco. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE