Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că Parlamentul României va organiza la Bucureşti, în luna iulie, un Forum de securitate şi apărare, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de parteneriat strategic între România şi SUA.
‘Considerăm a fi un an care trebuie să fie marcat prin evenimente distincte atât la nivel parlamentar, cât şi în dimensiune guvernamentală, respectiv în alte domenii’, a declarat deputatul Biro Rozalia.
Ea a adăugat că organizarea acestui eveniment a fost discutată săptămâna trecută în cadrul primei întâlniri a Grupului Pro-America, format din senatori şi deputaţi din Parlamentul României.
‘În prima întâlnire a Grupului Pro-America s-a constatat că nici pe departe nu este suficient dialogul existent în dimensiunea parlamentară între România şi SUA. Prin acest grup, va trebui să încercăm să dezvoltăm relaţiile bilaterale între comisiile de specialitate ale Congresului american şi Parlamentului român şi ne-am focusat atenţia asupra (organizării n.red.) Forumului de securitate din iulie, la iniţiativa Parlamentului Românei’, a afirmat deputatul Rozalia Biro.
Parlamentarul a arătat şi că atunci când s-a propus organizarea acestei conferinţe la Bucureşti, deschiderea părţii americane a fost totală, fapt ce ‘ne arată recunoaşterea importanţei, ca partener strategic, a României’. Conform acesteia, în cadrul forumului din iulie, o secţiune aparte va fi dedicată traficului de fiinţe umane.
Biro Rozalia a amintit că Parteneriatul strategic al României cu SUA a fost lansat în 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton.
A urmat o declaraţie comună privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washigton în 13 septembrie 2011, care confirmă parteneriatul pe termen lung şi în continuă dezvoltare între cele două state şi stabileşte pilonii relaţiei, anume dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie şi cultură. Aproape anual, asemenea declaraţii se reînnoiesc, se adaptează actualităţilor curente ale anului.
‘Mai puţin se reflectă această colaborare în dimensiunea parlamentară. Grupul Pro-America are ca obiectiv de a introduce activitatea parlamentară în cadrul acestui parteneriat strategic mult mai accentuat decât este în momentul de faţă şi de a asigura un schimb de experienţă în domeniile celor din acest grup de activitate’, a mai declarat preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Biro Rozalia. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE