Blinken ordonă o reexaminare a relaţiilor SUA cu Georgia

SUA vor reexamina întreaga lor cooperare cu Georgia după adoptarea de către Parlamentul acestei ţări din Caucaz a unei legi controversate asupra „influenţei străine”, lege care a provocat importante manifestaţii locale, a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, informează AFP, conform Agerpres.

„Lansez astăzi o examinare completă a cooperării bilaterale între SUA şi Georgia”, a afirmat Blinken într-un comunicat, anunţând de asemenea restricţii pentru vize de şedere în SUA care vizează persoane declarate responsabile de „subminarea democraţiei” în Georgia, precum şi apropiaţi ai lor.

„Sperăm în continuare că liderii georgieni vor reconsidera proiectul de lege şi vor lua măsuri pentru a face să avanseze aspiraţiile democratice şi euroatlantice ale ţării lor”, a spus totodată secretarul de stat american.

Însă, a avertizat el, în timpul acestei reexaminări a „relaţiilor dintre ţările noastre, vom ţine cont de acţiunile Georgiei pentru a decide în legătură cu ale noastre”.

În afară de legea propriu-zisă, şeful diplomaţiei americane denunţă „tacticile represive utilizate pentru a sufoca disidenţa legitimă, care aduc atingere democraţiei georgiene şi libertăţilor fundamentale la care poporul georgian are dreptul”.

Acest anunţ intervine la o zi după afirmaţiile lui Blinken care ameninţase Georgia cu măsuri de retorsiune în cazul adoptării acestei legi pe care el a calificat-o drept una „ieşită direct din manualul Moscovei”.

Parlamentul de la Tbilisi a votat recent această lege, ce prevede obligaţia pentru orice ONG sau mass-media care primeşte peste 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Detractorii săi au supranumit-o „legea rusă” din cauza similitudinii cu o legislaţie votată în Rusia pentru a reprima opoziţia. Legea a suscitat proteste în masă în Georgia.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, proeuropeană, s-a pronunţat prin veto asupra acestei legi, însă partidul aflat la putere la Tbilisi, „Visul Georgian”, la originea legii, asigură că are suficiente voturi în parlament pentru a face să treacă alta.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la aderare în Uniunea Europeană, din decembrie 2023, şi aspiră de asemenea să adere la NATO.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare