Blinken şi-a declarat „încrederea deplină” în procesul democratic din Coreea de Sud

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, la o reuniune la Seul cu preşedintele interimar sud-coreean, Choi Sang-mok, că Washingtonul are „încredere deplină” în el într-un moment marcat de incertitudinea politică în care se află ţara asiatică de la decretarea legii marţiale în decembrie, informează EFE, transmite Agerpres.

În timpul întâlnirii, Blinken a afirmat că, „în calitate de prieten al Republicii Coreea (numele oficial al ţării – n.r.), Statele Unite au deplină încredere în puterea democraţiei coreene, precum şi în leadershipul guvernului Choi şi a subliniat că angajamentul SUA pentru apărarea Republicii Coreea rămâne intact, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe din Coreea de Sud.

La rândul său, Choi a mulţumit Washingtonului pentru sprijinul şi încrederea sa fermă, menţionând că vizita lui Blinken în sine este o dovadă a „solidităţii neclintite” a alianţei dintre Coreea de Sud şi SUA.

Vizita lui Blinken la Seul are loc în mijlocul unor mari incertitudini politice după demiterea preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol pentru încercarea eşuată de a impune legea marţială pe 3 decembrie.

Choi, care este viceprim-ministru şi ministru de finanţe, şi-a asumat rolul de preşedinte interimar după ce Adunarea Naţională (Parlamentul) a votat pentru demiterea lui Yoon pe 14 decembrie şi apoi a preşedintelui interimar şi prim-ministrul Han Duck-soo, două săptămâni mai târziu.

„Alianţa de 70 de ani dintre Coreea de Sud şi Statele Unite rămâne o piatră de temelie pentru pace şi stabilitate în Peninsula Coreeană şi în regiunea Indo-Pacific”, a subliniat Blinken, care a lăudat progresul realizat în cooperarea trilaterală dintre Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite, în special după summitul istoric de la Camp David din august 2023.

La acel summit, Yoon, preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul japonez de atunci Fumio Kishida au cimentat cooperarea trilaterală în domeniul apărării pentru a face faţă Coreei de Nord, care a lansat luni o rachetă balistică, primul test al Phenianului în două luni.

Blinken acuză Rusia că încearcă să extindă cooperarea spaţială cu Coreea de Nord

Separat, Blinken a declarat luni că Rusia încearcă să extindă cooperarea spaţială cu Coreea de Nord în schimbul trimiterii de soldaţi nord-coreeni pentru a ajuta Moscova să lupte cu Ucraina, potrivit AFP.

„RPDC beneficiază deja de echipament şi pregătire militară ruse. Astăzi, avem motive să credem că Moscova intenţionează să împărtăşească tehnologii avansate în domeniul spaţiului şi al sateliţilor cu Phenianul”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Seul.

La fel cum a făcut-o în decembrie ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield, Antony Blinken a afirmat totodată că, potrivit Statelor Unite, Rusia „s-ar putea să fie pe punctul” de a recunoaşte oficial statutul de putere nucleară al Coreei de Nord.

Poziţia Ucrainei în regiunea Kursk este „importantă” pentru posibile negocieri viitoare, consideră Blinken

Poziţia armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, unde Kievul desfăşoară o ofensivă încă din vara trecută, va fi „importantă” în contextul unor eventuale negocieri de pace între Kiev şi Moscova, a mai declarat luni Blinken.

„Poziţia lor la Kursk este importantă, pentru că este cu siguranţă un element care trebuie luat în considerare în orice negocieri care ar putea avea loc în cursul anului viitor”, a declarat secretarul de stat al SUA în conferinţa de presă.

Aceste declaraţii intervin în vreme ce Moscova a declarat duminică că a respins o nouă ofensivă ucraineană în această regiune de graniţă unde forţele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătraţi.

Potrivit armatei ruse, „grupul de asalt al armatei ucrainene a fost învins de artilerie şi aviaţie” şi „operaţiunea de distrugere a unităţilor forţelor ucrainene continuă”.

În această zonă, Rusia este susţinută de câteva săptămâni de mii de soldaţi nord-coreeni, potrivit Occidentului şi Kievului.

Armata ucraineană a păstrat tăcerea în legătură cu operaţiunea, dar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a transmis un mesaj destul de clar pe Telegram: „Regiunea Kursk, veşti bune. Rusia primeşte ceea ce merită”.

Blinken, „încrezător” într-o apropiată încetare a focului în Gaza, sub administraţia Biden sau după

În aceeaşi conferinţă de presă, Blinken s-a declarat „încrezător” că ar putea fi obţinută o încetare a focului în Fâşia Gaza, înainte sau după 20 ianuarie, când Donald Trump îi va succede preşedintelui în exerciţiu Joe Biden.

„Dacă nu trecem linia de sosire în următoarele două săptămâni, sunt încrezător că acest lucru poate fi dus la bun sfârşit la un moment dat (…) şi atunci când acest lucru se va întâmpla, va fi pe baza planului pe care preşedintele Biden l-a propus”, a declarat secretarul de stat american.

Blinken se va întâlni joi cu mai mulţi omologi europeni pentru a discuta despre Siria

În fine, Blinken se va întâlni joi la Roma cu mai mulţi omologi europeni pentru a discuta despre situaţia din Siria, într-un moment în care Occidentul încearcă să ia contact cu noile autorităţi ale ţării, a anunţat Departamentul de Stat.

Blinken „se va întâlni cu omologi europeni pentru a susţine o tranziţie politică paşnică, incluzivă, condusă de sirieni”, informează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat de presă publicat în timp ce secretarul de stat american se află luni la Seul.

Numele părţilor implicate în aceste discuţii nu au fost dezvăluite de diplomaţia americană.

După Coreea de Sud, Blinken urmează să se deplaseze în Japonia şi Franţa şi să se alăture preşedintelui american Joe Biden în Italia, în ceea ce probabil va fi ultima călătorie în străinătate a liderului american înainte de învestirea lui Donald Trump.

O coaliţie de rebeli condusă de grupul islamist radical sunnit Hayat Tahrir al-Sham (HTS) l-a înlăturat de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în decembrie într-o ofensivă fulgerătoare, după 13 ani de război civil.

Ţările occidentale, care au primit mii de refugiaţi sirieni în timpul conflictului, au căutat de atunci să stabilească contactul cu noua putere de la Damasc.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare