Bogdan Aurescu, consultări bilaterale cu ministrul portughez al afacerilor externe João Gomes Cravinho

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 7 septembrie 2022, consultări bilaterale cu ministrul portughez al afacerilor externe João Gomes Cravinho, cu prilejul vizitei pe care demnitarul portughez o efectuează la București, în contextul participării în calitate de invitat special al ministrului român de externe la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR2022).

Temele abordate în cadrul consultărilor celor doi miniștri au vizat stadiul, care este la nivel de excelență, al relațiilor bilaterale, inclusiv din perspectiva cooperării economice și sectoriale, precum și subiecte de actualitate de pe agenda europeană și internațională, inclusiv în contextul de securitate generat de războiul Rusiei contra Ucrainei.

Cu acest prilej, cei doi miniștri au semnat Programul de cooperare între Guvernul României și Guvernul Portugaliei în domeniile Limbii, Educației, Științei, Tehnologiei și Învățământului Superior, Culturii, Sportului, Tineretului, Mass-media și Turismului, document care stabilește cadrul de cooperare aprofundată în domeniile de referință.

Declarațiile de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu:

”Domnule ministru, dragă  João,

Îmi face o deosebită plăcere să te întâmpin astăzi la București. Domnul ministru João Cravinho este un prieten apropiat al României. Ne aflăm la începutul celei de-a doua zile a Reuniunii Anuale a Diplomației Române și sunt extrem de onorat că domnul ministru a acceptat să participe la Reuniunea noastră, alături de colegul nostru din Polonia, domnul ministru Rau, care ni se va alătura la această sesiune a Reuniunii.

Aș dori să-i mulțumesc foarte mult domnului ministru, nu doar pentru vizită, nu doar pentru faptul că a acceptat să fie unul dintre invitații speciali ai ediției din acest an a Reuniunii, dar mai ales pentru contribuția sa personală la dezvoltarea relațiilor dintre România și Republica Portugheză, care sunt excepționale. Nu există niciun fel de probleme în relațiile noastre, ci dimpotrivă: avem poziții comune sau aproape identice, în foarte multe dosare importante de pe agenda europeană, internațională, de securitate și regională, precum și o cooperare bilaterală de excepție, după cum spuneam.

Domnul ministru, în calitate de ministru al apărării, de asemenea a contribuit substanțial la dezvoltarea relațiilor noastre. În noiembrie 2020, a mai efectuat o vizită în România, în calitate de ministru al apărării, dar mă bucur foarte mult, astăzi, că face prima vizită în România, în calitate de ministru de externe. Discuțiile noastre de astăzi au confirmat acest nivel foarte bun al relației dintre România și Portugalia și ne-au oferit oportunitatea de a continua coordonarea noastră pe o serie de subiecte extrem de importante, de interes comun, mai ales în contextul actual al situației de securitate generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Am semnat acum câteva momente Programul de cooperare între Guvernul României și guvernul Republicii Portugheze în domeniile limbii, educației, științei, tehnologiei și învățământului superior, culturii, sportului, tineretului, mass-media și turismului. Este un document important, care ne va oferi o nouă bază pentru aprofundarea cooperării în aceste domenii.

În ceea ce privește consultările politice, ele au fost de substanță și am discutat atât despre agenda bilaterală, cât și despre cea europeană și internațională, cu accent pe impactul războiului din Ucraina asupra noastră, a tuturor. Am exprimat întreaga apreciere pentru intensificarea contactelor bilaterale la nivel înalt. Astfel, vizita colegului meu are loc după vizita pe care, în luna mai, a efectuat-o domnul Prim-ministru Costa la București.

Caracterul excelent al dialogului nostru este reflectat și de evoluția comerțului bilateral, care este în creștere. Chiar dacă am fost afectați cu toții de pandemie, am constatat că în 2021, de exemplu, am atins un vârf în relația noastră comercială bilaterală, cu peste 775 milioane de euro, iar în primele luni ale acestui an avem, în continuare, o creștere de aproximativ 32% în comerțul nostru, ceea ce arată cât de importantă este relația noastră și că putem să facem chiar și mai mult pentru dezvoltarea relațiilor noastre economice.

La acestea se adaugă o colaborare sectorială consolidată, cu foarte multe oportunități, care au fost, de altfel, discutate și la vizita pe care domnul Prim-ministru Costa a efectuat-o în luna mai. Mă refer la domenii de importanță strategică, cum ar fi apărarea, energia, tranziția digitală, agricultura, securitatea cibernetică, sănătatea, cultura și educația.

Am salutat astăzi și salut și cu această ocazie atitudinea extrem de pozitivă a autorităților portugheze față de comunitatea românească din Portugalia, care este foarte bine integrată în viața economică, socială și culturală și care este foarte bine primită. Mulțumesc încă o dată!

De asemenea, am remarcat faptul că România dorește să fie tot mai activă în cadrul Comunității Țărilor de Limbă Portugheză, unde suntem deja membru asociat, din luna iulie 2021.

De asemenea, în contextul războiului din Ucraina, am subliniat aprecierea noastră și mulțumirile noastre pentru sprijinul oferit de Portugalia încă din prima zi a războiului, când a fost luată decizia de a participa la măsurile de întărire a posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic în România și, astfel, sunt foarte bucuros că, în momentul de față, pe teritoriul nostru găzduim peste 220 de militari portughezi. De asemenea, am exprimat aprecierea pentru cooperarea noastră în domeniul apărării, care a facilitat dezvoltarea capacităților noastre de apărare aeriană, inclusiv prin achiziționarea unui număr relevant de avioane F-16 din Portugalia.

Sigur că, în contextul în care discutăm despre Ucraina, am vorbit și despre efortul de a sprijini refugiații. Am arătat care au fost măsurile luate de România pentru a gestiona cele peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni care au intrat în România. De asemenea, am arătat măsurile luate de autoritățile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin țara noastră și am apreciat, de asemenea, sprijinul oferit de Portugalia în ceea ce privește gestionarea refugiaților.

Am discutat, în mod evident, și despre sprijinul pe care atât România, cât și Uniunea Europeană trebuie să-l acorde în continuare Republicii Moldova. Este un stat foarte afectat de consecințele războiului de la granițele noastre și am discutat împreună diverse modalități prin care Republica Moldova poate fi sprijinită în continuare, atât pe calea reformei, cât și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Am abordat, în discuțiile noastre, și subiectul foarte important al extinderii spațiului Schengen și am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul puternic acordat până acum de Portugalia, care va continua, pentru aderarea României la spațiul Schengen. Au fost și alte elemente pe care le-am discutat împreună, inclusiv proiecte pe care le vom dezvolta în ceea ce privește relațiile dintre Uniunea Europeană și America Latină.

Sunt nerăbdător să continuăm colaborarea noastră și vreau să îi mulțumesc încă o dată domnului ministru pentru prezență, pentru discuțiile foarte bune, dar și pentru participarea la panelul dedicat provocărilor de securitate de pe Flancul Estic al NATO și implementării măsurilor luate la Summitul de la Madrid”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare