sâmbătă, decembrie 2, 2023

Bogdan Aurescu, la Dineul Transatlantic găzduit de SUA la New York, în marja Adunării Generale a ONU

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 22 septembrie 2022, la un dineu de lucru transatlantic al miniștrilor de externe din Uniunea Europeană și NATO, eveniment tradițional găzduit de SUA și desfășurat la New York, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. La discuții au mai participat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. De asemenea, au mai participat ca invitați miniștrii afacerilor externe din Ucraina, R. Moldova și Georgia. 

În acest cadru au fost dezbătute temele principale de actualitate de pe agenda internațională, cu accent pe evoluțiile din Ucraina, care au un impact major și direct asupra securității și prosperității spațiului euroatlantic. Participanții au fost de acord că, în contextul internațional marcat de agresiunea militară ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, consolidarea rezilienței și a relației transatlantice rămân esențiale.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul puternic al României pentru aprofundarea relației transatlantice, fundamentat în conștientizarea faptului că numai prin menținerea unității și prin acțiuni coordonate se pot înregistra progrese semnificative în materie de creștere a securității, inclusiv energetice, a spațiului transatlantic, sau de identificare de soluții la criza alimentară globală. Astfel, a subliniat că unul dintre efectele războiului Rusiei contra Ucrainei a fost și întărirea relației transatlantice, care este în prezent mai puternică decât oricând, contrar aspirațiilor Rusiei care a mizat pe specularea diviziunilor dintre cele două maluri ale Atlanticului. 

De asemenea, având în vedere acțiunile Rusiei de a manipula statele comunității democratice internaționale prin folosirea dependențelor strategice legate, printre altele, de energie sau de alimente, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea eliminării oricăror dependențe de Rusia, atât ale statelor occidentale, cât și ale partenerilor lor. 

A evidențiat în același timp importanța protejării valorilor care stau la baza comunității transatlantice și, în general, a ordinii internaționale bazate pe reguli, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina nu este doar un atac asupra fundamentelor securității euroatlantice, cu implicații globale, ci și asupra acestor valori. Prin urmare, trebuie acționat cuprinzător pentru a evita ca modul de acțiune al Rusiei, care încalcă principii și norme de drept internațional, să devină atractiv, ca model, pentru state din alte spații geografice de pe glob. Din această perspectivă, este foarte important ca Vestul democratic să acționeze concret și imediat pentru a veni în sprijinul statelor afectate de efectele războiului, de exemplu pentru evitarea crizei alimentare. 

În plan securitar, ministrul Aurescu a evidențiat importanța implementării cât mai rapide și depline a deciziilor luate la Summitul NATO de la Madrid și a arătat că un moment relevant pentru a măsura progresul în atingerea acestor obiective va fi reprezentat de reuniunea miniștrilor de externe NATO pe care ministrul Aurescu o va găzdui la București la finalul lunii noiembrie 2022.

Totodată, a subliniat că Alianța trebuie să continue consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în linie cu deciziile de la Madrid, și a evidențiat faptul că inclusiv ultimele evoluții reconfirmă că regiunea Mării Negre rămâne de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, așa cum a susținut constant România. 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner