Bolsonaro a încercat să fure bijuterii în valoare de 1,2 milioane de dolari

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a beneficiat de un sistem de vânzare ilegală a unor bijuterii şi articole de lux oferite Braziliei şi evaluate la un total de 1,2 milioane de dolari, potrivit concluziilor unei anchete a poliţiei publicate luni, relatează AFP, explică Agerpres.

Săptămâna trecută, poliţia federală a recomandat inculparea lui Bolsonaro şi a altor 11 persoane pentru asociere infracţională, spălare de bani şi deturnare de fonduri, pentru fapte survenite între octombrie 2019 şi sfârşitul mandatului liderului de extremă dreaptă în 2022.

Jair Bolsonaro, care denunţă multitudinea de investigaţii legale împotriva lui drept „persecuţie”, neagă că ar fi comis vreo infracţiune în gestionarea bijuteriilor.

Potrivit poliţiei, „grupul făcând obiectul anchetei a acţionat pentru a deturna de la Trezoreria publică braziliană mai multe cadouri de valoare primite de fostul preşedinte Jair Bolsonaro (…) în cursul călătoriilor internaţionale şi oferite de autorităţi străine”.

Operaţiunea a vizat vânzarea bijuteriilor în străinătate „cu scopul de a favoriza îmbogăţirea ilicită a fostului preşedinte”, a indicat ancheta.

Unele piese au fost vândute, „iar sumele obţinute au fost convertite în numerar şi au intrat în patrimoniul personal al fostului preşedinte (…) fără a trece prin sistemul bancar oficial”, a adăugat raportul remis Curţii Supreme Federale (STF).

Valoarea cadourilor „se ridică la suma de 1,22 milioane de dolari”, a precizat poliţia.

Judecătorul Alexandre de Moraes de la STF a dat Ministerului Public 15 zile pentru a decide dacă îl inculpă oficial pe fostul preşedinte.

Presa braziliană a dezvăluit afacerea în martie 2023, după ce agenţii ai Fiscului au confiscat bijuterii găsite în rucsacul unui oficial al guvernului Bolsonaro care se întorcea dintr-o călătorie oficială în Orientul Mijlociu în 2021.

Printre cadouri s-au numărat un inel, un colier şi cercei de la marca elveţiană Chopard în valoare de aproximativ 828.000 de dolari, precum şi ceasuri Chopard şi Rolex din aur şi diamante, precum şi alte bijuterii, potrivit raportului poliţiei de aproape 500 de pagini.

După dezvăluirea afacerii, consilierii lui Bolsonaro au recuperat şi restituit statului unele dintre obiectele vândute, se precizează în raport.

Potrivit poliţiei federale, sumele obţinute din vânzarea bijuteriilor „ar fi putut fi folosite pentru a acoperi cheltuielile lui Bolsonaro” în Statele Unite, unde a stat câteva luni după încheierea mandatului.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare