Curtea Constituțională a admis, miercuri, conflictul constituțional invocat de premierul Viorica Dăncilă, acesta fiind sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.
Judecătorii CCR au admis solicitarea premierului Viorica Dăncilă şi, drept urmare, președintele Klaus Iohannis va fi obligat de CCR să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, însă nu este obligat să numească titularii.
În același timp, premierul Viorica Dăncilă va fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere, a informat digi24.ro
Mihaela Ciochină, consilier al Administrației Prezidențiale, a afirmat, despre conflictul dintre Guvern și Președinție sesizat de Viorica Dăncilă, că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituțională ar trebui să fie între Guvern și Parlament.
„Considerăm că presupusul conflict esteunul politic, premierul negând la acestmoment destrămarea coaliției de guvernare, iar un eventual conflict juridicde natură constituțională ar putea fi numaiîntre Guvern și Parlament, generat de refuzul implicit al prim-ministrului de a solicita aprobarea Parlamentului”, a afirmatMihaela Ciochină, în fața judecătorilor CCR, la susținerea punctelor de vedere în urmasesizării depuse de Viorica Dăncilă privindun conflict juridic între Guvern și Klaus Iohannis.
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că magistrații Curții Constituționale vor constata probabil un conflict generat de refuzul președintelui de a numi miniștri interimari, precizând totodată că șeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat.
„Problema e că trebuie interpretată Constituția întotdeauna în sensul în care easă producă consecințe juridice, ea să ușureze funcționarea instituțiilor și autorităților statului, ea să deblocheze mecanisme, și nu să le creeze prin faptă proprie.
Din acest motiv, CCR care probabil se va pronunța după dezbateri, așa cum s-a pronunțat domnul președinte, va constata existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de a numi cel puțin unul dintre miniștrii interimari, iar prin această decizie, în mod sigur, Curtea Constituțională va arăta și calea de urmat pe care instituțiile implicate în acest conflcit trebuie să o aibă pentru a pune capăt unui blocaj instituțional, guvernamental, care este mult mai amplu, mult mai dur, multmai greu de suportat decât ceea ce am făcut noi prin desemnarea unui ordonator principal de credite.
Ministerele au mult mai multă competență, mai multe atribuții și, dacă mă refer la Ministerul de Interne, care este fără titular în prezent, este, printre altele, pionul principal înorganizarea alegerilor„, a declarat Toni Greblă.