Breaking News / Lazăr îşi cere scuze că a fost ”torţionar” dar nu-şi dă demisia din funcţie

Augustin Lazăr şi-a cerut luni scuze în mod public, într-o conferinţă de presă, pentru că „a aplicat legea” la Penitenciarul Aiud şi nu numai, în anii 80, şi a precizat totodată că nu-şi va da demisia din funcţia de procuror general al României, pentru că aceasta „nu ar fi în interesul societăţii”.

  • „În calitate de conducător al Ministerului Public doresc să exprim scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară.

Personal doresc să îmi exprim regretul pentru dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene. (…) Eu m-am înscris la această procedură nu să mă retrag, ci ştiind că am pornit nişte proiecte esenţiale pentru Ministerul Public şi am făcut nişte realizări pe care nu le-au făcut alţii înainte N-ar fi bine ca acele realizări să continue? N-ar fi bine ca marile proiecte, inclusiv rezolvarea marilor dosare şi aflarea adevărului să fie scos la suprafaţă”, a declarat Lazăr la Parchetul General.

El a susţinut că demisia sa nu ar fi  în interesul societăţii: „Credeţi că ar fi în interesul societăţii? Care este rolul Ministerului Public şi al procurorului general – nu este acela să reprezinte interesele societăţii? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze şi să exagereze în felul acesta? Nu ar fi în interesul societăţii”.

El a susţinut că în ultimele zile „câteva instituţii de presă i-au atribuit fapte pe care nu le-a făcut”.

„Mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român. Mărturisesc că este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este surprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat, cu o carieră îndelungată. În acest context, doresc să fac următoarele precizări, pe care de fapt le-am mai făcut şi altădată: nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata, ca orice bărbat la vremea lui, şi vă spun cu mândrie că sunt rezervist al Armatei Române la Arma Geniu. (…) Acest fapt este demonstrat de verificările concretizate în arhivele CNSAS şi în adeverinţele care s-au eliberat, începând cu data de 18 iunie 2019, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice care pot fi consultate pe site-ul acestei instituţii. După cum se vede, activitatea unui magistrat al Ministerului Public în funcţie de conducere a prezentat interes şi mereu s-au făcut verificări, şi e bine că s-au făcut verificări, motiv pentru care în acest moment nu am nicio emoţie pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS. De fapt, în cursul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se asigura încă o dată că nu are printre membrii săi colaboratori, ofiţeri, subofiţeri etc, etc a mai cerut o verificare, iar în februarie a venit ultima verificare cu ultima adeverinţă. În perioada 1982 – ’89, am îndeplinit funcţia de procuror stagiar, cum este şi în zilele noastre, respectiv procuror criminalist la Procuratura Locală Alba Iulia, fără a exercita nicio funcţie de conducere”, a declarat Lazăr.

El a mai spus că a „lucrat în cadru legal”, iar activitatea sa principală a fost investigarea acestor fapte – infracţiuni comise cu violenţă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare