BREKING NEWS / Şeful Poliţiei Române – demis

ioan-buda
Foto: Agerpres

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat că l-a demis pe șeful Poliției Române, Ioan Buda, fiindcă s-au constatat nereguli în modul în care s-a acționat în cazul adolescentei ucise în Caracal. 

„Am adus aici cei mai buni specialiști, adus forțe de la Corpul de control, am dispus această anchetă, dar vreau să vă asigur cu toată convingerea că sunt aici până la finalizarea anchetei, să mă asigur că toate lucrurile se vor desfășura într-un mod corect. Concluzii nu pot să spun. Aici lucrurile nu au o cale de întoarcere. V-am spus de când mi-am început mandatul că nu voi tolera niciodată ca lucrătorii din Poliția Română, cei care nu-și fac datoria, să rămână”, a spus Moga, citat de antena3.ro.

Moga ministru maiÎntrebat de ce l-a demis pe șeful Poliției din Caracal dacă nu ajung încă la vreo concluzie, Moga a spus că „Trebuie să luăm măsuri drastice.Trebuie să plătească într-un fel sau altul. Și eu sunt cel care pot să plătesc când există un eveniment ca acesta”. 

„Din ce pot să vă spun, lucrurile nu au fost așa cum au trebuit să fie, motiv pentru care am propus demiterea șefului Poliției Române, prefectul județului. A trebuit să luăm aceste măsuri, nu pot să mă bag eu în ancheta procurorului, a Ministerului Public. E o anchetă complexă și toate rezultatele vi le vom pune la dispoziție”, a adăugat ministrul.

Șeful demis al Poliției Române, Ioan Buda, a declarat că a luat act de demiterea sa şi a susţinut că procurorul de caz nu a permis intervenția Poliției mai devreme de ora șase. 

„Am luat act de demiterea mea.Am avut niște intervenții neadecvate pe care mi le asum. Am fost înștiințat și mi s-au raportat cronologic evenimentele care s-au derulat aici. Știu despre ce e vorba, cunosc exact cam ce activități s-au desfășurat în acest caz. În continuare toate evenimentele vor fi coordonate de domnul comisar Dragnea Florian”.

Întrebat dacă polițiștii puteau interveni mai devreme de ora 6 în acest caz, Ioan Buda a spus că nu, „procurorul nu a permis intervenția Poliției mai devreme de ora 6. Puteau să se ia și alte măsuri, puteau să intervină. Au așteptat ora 6 pentru a se interveni, conform mandatului. Mandatul a fost eliberat pentru ora 6”.

Polițiștii au cerut imperativ să intervină chiar și fără mandat. Procurorul de caz nu a fost de acord cu această intervenție”, a mai spus Ioan Buda.

Premierul a cerut ministrului de Interne să se implice direct în anchetă

dancilaAnterior, premierul Viorica Dăncilă a solicitat ministrului afacerilor interne, Nicolae Moga, să coordoneze, direct, ancheta în cazul cutremurător din Olt

La solicitarea premierului Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, va coordona direct, la faţa locului, ancheta care să clarifice de urgenţă modul în care autorităţile au intervenit în cazul cutremurător din judeţul Olt.

De asemenea, prim-ministrul României a cerut ministrului afacerilor interne să aloce toate resursele necesare din partea Poliţiei Române pentru urgentarea anchetei, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Este o dramă cumplită. Fac un apel ferm către toate instituţiile implicate să analizeze şi să impună sancţiuni severe, dar şi să corecteze eventuale vulnerabilităţi şi vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt alături de rudele aflate în suferinţă.”, a afirmat premierul.

De asemenea, Viorica Dăncilă a solicitat preşedintelui o analiză riguroasă a responsabilităţilor STS în acest caz, în cadrul şedinţei CSAT de marţi, 30 iulie.