miercuri, februarie 28, 2024

Bucureştenii, în pragul revoltei: Jumătate din oraş nu are de o săptămână apă caldă; sectoarele 3 şi 4, cele mai afectate

Aproape jumătate din bucureștenii care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă în parametri încă de joia trecută. Cauza? În principal o avarie la CET Sud, dar și avarii produse la rețeaua de termoficare și sistări pentru lucrări de modernizare. Conducerea ELCEN a anunțat că problema de la CET Sud se va rezolva a doua zi, însă de atunci CET-ul nu a putut fi pornit, intervenind o nouă defecțiune, scrie hotnews.ro.

Practic, de cinci zile în sectoarele 2,3 și 4 se livrează apă caldă doar dintr-un cazan, ceea ce nu este suficient, deci apa caldă ajunge mai mult rece. Luni are loc o nouă încercare de pornire a CET-ului, iar dacă totul merge bine de marți situația se va îmbunătăți, spun reprezentanții ELCEN.

  • „Noi am încercat să pornim CET-ul joi, așa cum am anunțat, numai că am avut o problemă la turbină și la câteva ore după ce am pornit, am fost nevoiți să oprim, deci nu am livrat.
  • Am intervenit tot weekend-ul și astăzi de la 9.00 am început procedura de pornire a CET-ului, să vedem dacă ne iese, dacă mai avem probleme la turbină, noi sperăm că le-am rezolvat.
  • Dar în toată această perioadă noi am avut un cazan de apă fierbinte pornit care a livrat 80-85 de gigacalorii, față de 100, 100 și un pic, date în schema normală, cu turbină”, a explicat pentru HotNews.ro Adrian Tudora, directorul ELCEN.

Potrivit acestuia, nu toate cazurile unde bucureștenii nu au apă caldă au legătură cu avaria de la CET Sud.

  • „Nu toate problemele sunt de la noi. Avem un deficit menținut de când am avut acea problemă la CET Sud, dar asta nu înseamnă că nu livrăm. Sudul nu este pe zero, acum livrăm 83 de gigacalorii și 70 de grade cu acel cazan de apă fierbinte pe care l-am pus în funcțiune. Normalul este undeva la 100 și ceva de gigacalorii, deci există un deficit de 20 gicalorii, dar livrăm.
  • Am avut în această dimineață la mapă reclamații și din Crângași, și din Militari, și din Drumul Tabarei, și pe strada Brașov, dar la Vest nu am avut nicio problemă, mergem cu temperaturi foarte mari. Problemele de la CET sunt pe Sectoarele 2,3 și 4, dar parțial, fiindcă și acolo am făcut niște manevre cu Termoenergetica”, a spus reprezentantul ELCEN.

Situația creată de defecțiunea la CET Sud este acutizată și de pierderile pe rețea.

  • „La momentul acesta pe sud avem un adaos de apă, deci ce se pierde în rețea, de 630 tone/oră, ceea ce este foarte mult. Dacă nu am avea aceste 630 de tone care se duc în pământ cu gicacalorii în ele, aș avea niște gigacalorii în plus.
  • În tot orașul se vehiculează 3.650 tone de apă caldă/oră și avem o pierdere de 1620 tone/oră, asta înseamnă un pic sub jumătate din apa caldă care pleacă din centralele ELCEN se pierde în pământ.
  • Dacă nu am avea așa de multe pierderi, efectul cauzat de avaria de la SUD, care există, nu putem nega, ar fi diminuat”, a mai explicat Tudora.

CET Sud, una dintre cele mai importante electrocentrale din București, care alimentează cu agent termic o bună parte din Sectoarele 3 și 4, a fost oprit miercuri din cauza unui scurtcircuit la stația de tratare a apei, anunță ELCEN.

Pentru că în urmă cu câteva săptămâni s-a trecut la programul de vară, agentul termic se livrează doar din CET Sud și CET Vest, CET Progresu fiind oprit, pentru lucrări de întreținere, iar CET Grozăvești este trecut în rezervă, dar și chiar dacă ar fi pornit, nu ar putea acoperi sectoarele afectate.

 

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner