Bugetul Timişoarei, votat în unanimitate. Prioritatea lui Fritz – finalizarea investiţiilor începute pe fonduri UE

Timişoara a adoptat oficial bugetul pe 2023, în valoare de 2,36 miliarde de lei, prin votul unanim al consilierilor locali. 1,27 miliarde de lei sunt alocaţi pentru investiţii şi dezvoltare, iar 1,09 miliarde de lei pentru cheltuielile de funcţionare a oraşului.

Primarul USR Dominic Fritz are astfel la dispoziţie sume record pentru investiţii în 2023, aproape jumătate din bugetul de dezvoltare al Timişoarei fiind compus din investiţiile din fonduri europene, în valoare de 539 de milioane de lei. Sunt estimate creşteri de venituri din absorbţia de fonduri europene de 115 milioane de lei în comparaţie cu 2022, dat fiind că 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Nu a fost un buget uşor de făcut pentru că sunt mai multe elemente de context naţional şi local care pun presiune pe bugetul local. Avem inflaţia în creştere, costurile cu energia, dar şi angajamentele pe care le avem de îndeplinit anul acesta când Timişoara este Capitală Europeană a Culturii. Am venit cu o propunere echilibrată de buget, care are la bază continuitatea serviciilor de interes public, finalizarea investiţiilor din fonduri europene şi finanţarea programului cultural al Timişoarei 2023”, transmite primarul Dominic Fritz.

Banii alocaţi pentru dezvoltare vor contribui la finalizarea marilor lucrări de infrastructură din oraş – Calea Bogdăneştilor, Bulevardul Cetăţii, Calea Vidrighin şi Pasajul Solventul – pentru investiţiile de la Clinicile Balneo şi ORL şi pentru noul centru de recuperare pulmonară de la Spitalul „Victor Babeş”. Va fi finalizat, de asemenea, campusul Liceului „Nikolaus Lenau” şi vor fi continuate lucrărilor de extindere şi modernizare a mai multor şcoli din oraş.

Primăria va aloca 186,7 milioane de lei pentru finanţarea proiectului Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, urmând să fie finalizate, de asemenea, lucrările la infrastructura culturală, la cinematografele Dacia, Timiş, Studio şi la Turnul de Apă din Iosefin.

Primarul USR anunţă de asemenea sume fără precedent alocate subvenţiilor, în contextul creşterilor majore ale costurilor în 2022 în toate sectoarele importante: iluminat public, încălzirea instituţiilor publice, materialele de construcţii etc.:

– Pentru funcţionarea serviciilor de încălzire sunt alocate 165 milioane de lei la Colterm, comparativ cu 120 milioane de lei în anul 2022, fonduri pentru plata cheltuielile curente – gaz, cărbuni, dar şi din care să poată compania Colterm să achiziţioneze certificatele verzi aferente anului precedent

– Pentru continuitatea serviciilor de transport public sunt alocate 115 milioane de lei, comparativ cu 80 milioane de lei în anul 2022, fonduri care reflectă creşterile costurilor de funcţionare, respectiv carburanţi şi curent

– Pentru iluminatul public sunt prevăzute 24 milioane de lei, comparativ cu 10 milioane de lei care au fost plătiţi în anul 2022, din cauza creşterii costurilor pentru utilităţi

– Pentru asigurările sociale: 8,9 milioane de lei în plus, pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi de efectele inflaţiei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare