Bujorul a devenit Floarea Națională a României. Parlamentul a aprobat inițiativa Facultății de Horticultură

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României, relatează Agerpres.

S-au înregistrat 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul.

Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Proiectul mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

Cinci specii de bujor cresc spontan în România în rezervații naturale protejate prin lege, potrivit  specialiștilor Facultății de Horticultură, care au inițiat această propunere.

Pe lângă speciile spontane, în țară există și 3 specii cultivate cu peste 100 de varietăți și soiuri. Pentru că se adaptează ușor, bujorul poate fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la regiunile muntoase.
În conștiința populară, ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor.
Bujorul a fost folosit ca plantă cu însușiri terapeutice, în medicina populară românească.
Demersul de a desemna bujorul ca floare națională a pornit din 2013, la inițiativa profesorului universitar dr. Florinel Toma – Șeful Catedrei de Floristică de la Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara București.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare