Burduja, la TVR INFO: Unele ministere au întârzieri la implementarea unor proiecte din PNRR. Problema este lipsa forței de muncă

Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării,  Sebastian Burduja, a declarat în cadrul emisiunii ”Banii, azi” de la TVR INFO că unele ministere au întârzieri privind implementarea unor proiecte din PNRR, iar o problemă esențială o reprezintă forța de muncă și modul în care sunt plătiți specialiștii în digitalizare.

Acesta a mai precizat că din această cauză unele instituții plătesc ”o avere” pentru actualizarea unor sisteme informatice.

 

„Avem în acest moment ministere captive, cu mâinile încătușate efectiv. De câte ori mai adaugă câte un buton, o funcționalitate la o platformă trebuie să plătească o avere. Sunt și întârzieri (la implementarea unor proiecte din PNRR, n.red.) și marea problemă a României în general este că nu a găsit formula prin care să angajeze la stat specialiști în IT pe care să îi poată plăti la un nivel competitiv, și care să stie să facă un caiet de sarcini, ce specificații să ceară. Noi avem banii alocați de UE, din Fonduri Structurale, dar ca să poți să ai impact trebuie să știi ce să ceri unor firme private”, a declarat Burduja.

El a subliniat faptul că în sistemul public ”nu avem pe grila de salarizare poziții de Project Manager în IT sau arhitecți de sistem, business analyst, care să fie plătite la nivelul pieței” și din această cauză unele proiecte nu conțin detalii esențiale.

„Lucrăm la asta și avem exemple din Republica Moldova, unde au identificat două poziții care nu se supun grilei standard. Ei voi fi invidiați de colegii din sistemul public, dar nu au de ce. Atunci când faci o comparație și vezi că în sistemul privat dai salarii de 10.000, 12.000, 15.000 de euro pe lună pentru un arhitect de sistem bun, tu nu poți să pretinzi muncă patriotică de la un asemenea om. Trebuie să-l plătești ca să poată să-ți livreze”, a explicat ministrul.

Sebastian Burduja susține că acesta ar fi unul dintre motivele pentru care mai multe instituții publice plătesc ”o avere” pentru a-și actualiza platformele informatice cu care lucrează. El a explicat că astfel de exemple se regăsesc atât în instituțiile locale, cât și în ministere, cum ar fi Educația și Sănătatea.

”Altfel vom fi sub imperiul unor interese sau a unor interese private care își urmăresc propria agendă, câștigă licitațiile și apoi ni se întâmplă ceea ce vedem deja: avem în acest moment ministere captive, cu mâinile încătușate efectiv, de câte ori mai adaugă câte un buton, o funcționalitate la o platformă trebuie să plătească o avere pentru că nu au o altă variantă. Sunt prizonierii unui singur furnizor privat. (…) Dacă vă uitați și la autorități locale, și la centru, la Educație, la Sănătate, la marile ministere, o să găsiți astfel de exemple, asta pentru că nu au scris corect caietele de sarcini, contractele cu acei furnizori privați, de câte ori trebuie să își facă un update la aceste sisteme, firma privată vine și le cere o avere”, a mai spus Sebastian Burduja.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare