Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că obiectivul său este ca, indiferent de preţurile pe care le vor plăti consumatorii casnici după 1 aprilie 2025, acestea să nu fie o povară pentru bugetul familiei lor.
Sebastian Burduja, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice.
- „Obiectivul meu ca ministru al energiei şi vicepreşedinte al comitetului interministerial este ca, indiferent de preţurile pe care le vor plăti consumatorii casnici după 1 aprilie 2025, şi aici mă refer la toate categoriile de consumatori, acestea să nu fie o povară pentru bugetul familiei lor. Am adus la masa discuţiilor propunerile de principii fundamentale care să stea la baza noului mecanism de sprijin, valabil de la 1 aprilie 2025”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
- Potrivit acestuia, propunerile vizează sprijin direct gospodăriilor care au cu adevărat nevoie, adică acelor gospodării aflate în pericol să cadă sub pragul de sărăcie după plata cheltuielilor cu energia pentru acoperirea nevoilor energetice, revizuirea venitului minim per persoană/gospodărie în funcţie de care se acordă sprijinul.”Acum, din toate analizele preliminare, el este prea mic şi un număr redus de oameni beneficiază de ajutor”, a subliniat Burduja.
Alte propuneri se referă la un mecanism flexibil, prin care gospodăriile pot intra sau ieşi din schema de ajutor, în funcţie de venit şi de preţurile energiei, un mecanism care elimină procesul de cerere din partea cetăţeanului, reducând încărcătura aparatului de asistenţă socială din primării, şi riscul de excludere a unor beneficiari care s-ar califica pentru ajutor dar care, din varii motive, nu depun cerere şi folosirea de mecanisme deja testate şi implementate de statul român, ca de exemplu carduri fizice (precum cardurile de vacanţă, de alimente sau chiar de energie).
Mesajul lui Burduja:
- ”Astăzi, la Palatul Victoria, a avut loc prima reuniune a Comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice.
- Am adus la masa discuțiilor propunerile de principii fundamentale care să stea la baza noului mecanism de sprijin, valabil de la 1 aprilie 2025:
- Aceste propuneri, pe care le-am supus dezbaterii ca punct de plecare, au reieșit în urma numeroaselor întâlniri și consultări cu asociațiile specifice, instituțiile partenere și experți din societatea civilă, în ultimele șase luni.
- Evident, alături de adoptarea până la 1 aprilie a mecanismului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, noi, la ministerul energiei, suntem concentrați și pe accelerarea investițiilor în energie care, din păcate, au stagnat prea mulți ani. Astăzi, vorbim de noi parcuri fotovoltaice și eoliene care sunt puse în funcțiune cu bani nerambursabili din PNRR, licitația pentru Contractele pentru Diferență care va sprijini energia curată, centralele electrice pe gaz, deblocarea hidrocentralelor construite în proporție de 80-90%, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă în linie dreaptă și finalizarea grupului 5 Rovinari, de la CE Oltenia.